Argen napisał(a):To były dwa osobne działa jak mi się zdaje, ale mniejsza już o to. Cały epizod ma jak najbardziej podłoże historyczne, a jego inspiracją jest masakra na Kilińskiego. To co eksplodowało było ciężkim transporterem ładunków wybuchowych, który powstańcy błędnie wzięli za czołg...
Racja - nie skojarzyłem podczas oglądania, że to ten czołg wybuchł. A że wybuch był spory to założyłem, że to któryś z 600 mm moździerzy.
Cytat:Czy ja wiem? Jak dla mnie nie byli tylko i wyłącznie tłem, ale obserwatorami oraz interpretatorami całego zjawiska. Cały film nie miał pokazać powstania w sposób przekrojowy, ale właśnie z perspektywy młodych ludzi. Powiedzieć, że byli tylko i włącznie tłem to moim zdaniem pewna przesada.Nie przesada tylko uproszczenie - chodzi mi o to, że zarówno sami bohaterowie jak i to co się z nimi dzieje nie są w tym filmie najważniejsi.
Cytat:Mi tam się scena w kanałach podobała.Kwestia gustu, mnie te trzy wspomniane sceny wybiły z rytmu. Chociaż ta w kanałach zgrzytała mi najmniej. Ta z muzyką techno najbardziej mnie zirytowała - czułem się jakby ktoś w środku filmu umieścił jego trailerZresztą to po prostu zabieg subiektywizacyjny... tak jak wcześniej wspomniałem film ma pokazać powstanie, ale z czyjejś perspektywy, a przynajmniej ja tak to odebrałem.

Z drugiej strony część ludzi marudzi na tą z Niemenem ale jak dla mnie była ok.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"

Zresztą to po prostu zabieg subiektywizacyjny... tak jak wcześniej wspomniałem film ma pokazać powstanie, ale z czyjejś perspektywy, a przynajmniej ja tak to odebrałem.