Baptiste napisał(a):A jakie jest inne ujęcie?Ujęcie osobiste, podobnie jak ujęcie liberalne. Socjalizm przekłada się również na działanie jednostki.
Cytat:Socjalizm to przecież nie jest ani religia ani system filozoficzny. A na gruncie filozofii powiązany z nim materializm dialektyczny nie dotyka tej tematyki, o której rozmawiamy.Socjalizm to swego rodzaju osobista wrażliwość społeczna, która przekłada się na praktyczne działanie.
Cytat:No cóż, tu także nie widzę żadnego punktu odniesienia do sytuacji z artykułu.Wg mnie, ma formę socjalistyczną, niezależnie od tego jakie są jego przyczyny.
W końcu taka decyzja właściciela co do urlopów jest ciągle jego jednostronnym działaniem, które mieści się w ramach dotychczasowych stosunków pracodawca-pracownik.
Z tym, że akurat w tym przypadku działaniem korzystnym co jednak jak już wspomniałem nie zmienia formy tegoż działania.
Cytat:A forma ta w żadnym razie nie leży w ramach ideałów socjalistycznych.Dlaczego?
Cytat:Jakby tenże przedsiębiorca ogłosił, że jego firma przekształca się w spółdzielnię a on stanie się jej członkiem, takim samym jak reszta pracowników to dopiero wtedy mógłbyś pisać o spełnianiu się ideałów socjalistycznych. (Ale już nie marksistowskich).Gdyż?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL