Łoś napisał(a):Ujęcie osobiste, podobnie jak ujęcie liberalne. Socjalizm przekłada się również na działanie jednostki.
Łoś napisał(a):Socjalizm to swego rodzaju osobista wrażliwość społeczna, która przekłada się na praktyczne działanie.
Pierwsze słyszę o czymś takim. Zapoznałem się z różnymi postulatami, ruchami, prądami socjalistycznymi i to powyżej brzmi dla mnie niezrozumiale. Tzn. mam wrażenie, że sobie coś wymyślasz. Rozszerzasz niepotrzebnie termin socjalizm.
Socjalizm jako wrażliwość społeczna? To może jeszcze socjalizm jako emocja, jako prekursor upodobań seksualnych czy też wyznacznik gustów kulinarnych?
Sprowadzam do absurdu ale robię to, ponieważ widzę niedorzeczność. Nie pytaj dlaczego ją widzę. Jeżeli jeszcze nie wiesz to przeczytaj ponownie tekst, który właśnie widzisz przed oczami.
Łoś napisał(a):Wg mnie, ma formę socjalistyczną, niezależnie od tego jakie są jego przyczyny.Bo tak sobie wymyśliłeś czy może jednak wytłumaczysz dlaczego? Ja mogę za chwilę powiedzieć, że to wcielanie w życie ideałów kapitalistycznych. I wiesz co? Na siłę i niesamowicie pokrętnymi drogami pewnie mógłbym ci to nawet pokazać. A pewnie mógłbym to zrobić biorąc jakikolwiek prąd ideologiczny. Ale to sztuka dla sztuki.

Łoś napisał(a):Dlaczego?Ponieważ moc decyzyjna jest jednostronna i leży po stronie pracodawcy.
A teraz przypomnij sobie co mówi socjalizm o środkach produkcji, uspołecznieniu zakładów pracy, udziale robotników we władzy.
O tym, że działalność wytwórcza ma być oparta na wspólnej pracy a nie kapitale.
No przecież jako socjalista napewno o tym słyszałeś.
Łoś napisał(a):Gdyż?Gdyż na gruncie pracy ideałem socjalizmu utopijnego jest zastąpienie dotychczasowych stosunków pracy takim jak np. przed chwilą nakreśliłem (spółdzielnie, własność wspólna i tym podobne).
Dlaczego tak piszę? Tak mówią mi definicje, dostępne informacje na temat tego prądu.
Wolę się kierować tym aniżeli twoimi twierdzeniami.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN