Wysokie obcasy - Socjalistka
Mówisz o sobie, że jesteś socjalistką. Co to dla ciebie znaczy?
Że ludzie są równi i system społeczno-polityczny powinien im to gwarantować, przynajmniej na poziomie równych szans. Państwo ma obowiązek zapewnić ludziom godziwe minimum socjalne. Bardzo mnie boli, że u nas jest tak ogromne rozwarstwienie społeczne, że bieda się stabilizuje. Dużo ludzi ma problemy z zapłaceniem rachunków, pracują od rana do nocy, a i tak żyją w lęku, czy wkrótce tej pracy nie stracą.

Mówisz o sobie, że jesteś socjalistką. Co to dla ciebie znaczy?
Że ludzie są równi i system społeczno-polityczny powinien im to gwarantować, przynajmniej na poziomie równych szans. Państwo ma obowiązek zapewnić ludziom godziwe minimum socjalne. Bardzo mnie boli, że u nas jest tak ogromne rozwarstwienie społeczne, że bieda się stabilizuje. Dużo ludzi ma problemy z zapłaceniem rachunków, pracują od rana do nocy, a i tak żyją w lęku, czy wkrótce tej pracy nie stracą.
Cytat:Pierwsze słyszę o czymś takim. Zapoznałem się z różnymi postulatami, ruchami, prądami socjalistycznymi i to powyżej brzmi dla mnie niezrozumiale. Tzn. mam wrażenie, że sobie coś wymyślasz. Rozszerzasz niepotrzebnie termin socjalizm.Nie rozszerzam. Socjaliści to też ludzie, którzy chcieliby aby państwo realizowało ich potrzeby polityczne.
Cytat:Socjalizm jako wrażliwość społeczna? To może jeszcze socjalizm jako emocja, jako prekursor upodobań seksualnych czy też wyznacznik gustów kulinarnych?Socjaliści kładą nacisk na pomoc społeczną. Dlatego Owen, Engels itd. nie tylko chcieli aby państwo systemowo to wdrożyło, lecz sami czynili wiele dla pracowników, edukacji itd.
Cytat:Sprowadzam do absurdu ale robię to, ponieważ widzę niedorzeczność. Nie pytaj dlaczego ją widzę. Jeżeli jeszcze nie wiesz to przeczytaj ponownie tekst, który właśnie widzisz przed oczami.Skoro widzisz niedorzeczność...
Cytat:Bo tak sobie wymyśliłeś czy może jednak wytłumaczysz dlaczego?Urlopy dla pracowników to postulaty socjalistyczne, podobnie jak ograniczony czas pracy do np: aktualnie 8 h dziennie.
Cytat:Ja mogę za chwilę powiedzieć, że to wcielanie w życie ideałów kapitalistycznych. I wiesz co? Na siłę i niesamowicie pokrętnymi drogami pewnie mógłbym ci to nawet pokazać. A pewnie mógłbym to zrobić biorąc jakikolwiek prąd ideologiczny. Ale to sztuka dla sztuki.No cóż, widać, że jak gdybyś chciał to i grałbyś na akordeonie

Cytat:Ponieważ moc decyzyjna jest jednostronna i leży po stronie pracodawcy.Nie zmienia to faktu, że pracownik może zdecydować ile urlopu i kiedy, wykorzysta i czy w ogóle skorzysta.
Cytat:A teraz przypomnij sobie co mówi socjalizm o środkach produkcji, uspołecznieniu zakładów pracy, udziale robotników we władzy.Świat i doktryny nie stoją w miejscu. O jakim konkretnie socjalizmie mówisz, bo zapewne to wiesz, socjalizm to najbardziej różnorodna doktryna z wszystkich opisanych doktryn politycznych.
O tym, że działalność wytwórcza ma być oparta na wspólnej pracy a nie kapitale.
Cytat:No przecież jako socjalista napewno o tym słyszałeś.Słyszałem wiele rzeczy na temat socjalizmów. Polecam R. Tokarczyka "Współczesne doktryny polityczne". Zakamycze 2003.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL