Łoś napisał(a):Wysokie obcasy - SocjalistkaIch potrzeby polityczne jeżeli tylko będą socjalistyczne to z łatwością znajdziemy je w ramach doktryny socjalistycznej.
Mówisz o sobie, że jesteś socjalistką. Co to dla ciebie znaczy?
Że ludzie są równi i system społeczno-polityczny powinien im to gwarantować, przynajmniej na poziomie równych szans. Państwo ma obowiązek zapewnić ludziom godziwe minimum socjalne. Bardzo mnie boli, że u nas jest tak ogromne rozwarstwienie społeczne, że bieda się stabilizuje. Dużo ludzi ma problemy z zapłaceniem rachunków, pracują od rana do nocy, a i tak żyją w lęku, czy wkrótce tej pracy nie stracą.
Nie rozszerzam. Socjaliści to też ludzie, którzy chcieliby aby państwo realizowało ich potrzeby polityczne.
Milioner z artykuły realizował potrzebę polityczną socjalistów? Chyba nie skoro jego działanie nie było skutkiem powstania jakiejś nowej ustawy.
A w taki sposób realizuje się postulaty polityczne.
Łoś napisał(a):Socjaliści kładą nacisk na pomoc społeczną. Dlatego Owen, Engels itd. nie tylko chcieli aby państwo systemowo to wdrożyło, lecz sami czynili wiele dla pracowników, edukacji itd.Ale w ramach postulatów socjalistycznych mamy rozwiązania systemowe.
Każdy odłam socjalizmu akcentuje rozwiązania tyczące się ogółu a nie sumienia pojedynczej jednostki. W innym przypadku nie byłoby dla niego miejsca, ponieważ próbowałby wywarzać otwarte (np. przez religie) drzwi.
Łoś napisał(a):Urlopy dla pracowników to postulaty socjalistyczne, podobnie jak ograniczony czas pracy do np: aktualnie 8 h dziennie.Postulaty socjalistyczne to postulaty, które mówią nie tylko co ale i jak.
To jest bardzo ważne.
Łoś napisał(a):No cóż, widać, że jak gdybyś chciał to i grałbyś na akordeonieMożliwe, ale to wymagałoby nauki. Pokrętne wykazanie, że nielimitowane urlopy to realizacja ideału nazistowskiego czy kapitalistycznego wymagałoby tylko odrobiny inwencji.

Łoś napisał(a):Nie zmienia to faktu, że pracownik może zdecydować ile urlopu i kiedy, wykorzysta i czy w ogóle skorzysta.A jak się właściciel rozmyśli to od jutra może niedecydować. Znowu poprzez jednostronną decyzję.
Łoś napisał(a):Świat i doktryny nie stoją w miejscu. O jakim konkretnie socjalizmie mówisz, bo zapewne to wiesz, socjalizm to najbardziej różnorodna doktryna z wszystkich opisanych doktryn politycznych.Marksizm plus socjalizm utopijny.
Łoś napisał(a):Słyszałem wiele rzeczy na temat socjalizmów. Polecam R. Tokarczyka "Współczesne doktryny polityczne". Zakamycze 2003.Posłuchaj. Już kilkakrotnie w różnych dyskusjach odsyłałeś do tego człowieka. Brzmi to jak "polecam poczytać Rothbarda".

Skoro książkę przeczytałeś i na niej polegasz to napisz jasno jak nazywa się socjalizm, którym się teraz kierujesz pisząc te rzeczy. Prosiłem już o to na samym początku.
Jeżeli chce się konkretów to pisze się konkretnie a nie rozmydla dyskusję stwierdzeniami, że jest tyle socjalizmów, że łolaboga.
Przytocz nazwę prądu, który opisuje autor.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN