Andrzej Kosela napisał(a):Tak może myśleć tylko osoba nie mająca odpowiedniej wiedzy i zaznajomienia z tematem. Dla osoby nieoświeconej kod źródłowy języka C jest tylko na pozór chaotycznie ułożonymi znakami ASCII. Dla programisty hakera który spędza całe dnie i noce nad pisaniem kodu, jest to Wielkie Dzieło i Sztuka.ale ty nie jesteś twórcą języka C
Andrzej Kosela napisał(a):A mi się zdaje, że Ty nie rozumiesz ANI jednego ani drugiego... Odczytujesz bynajmniej te systemy w ich martwej literze i formie.a ty je upraszczasz tak, że nie przypominają oryginałów na potrzeby własnej teorii.
Andrzej Kosela napisał(a):Jednakże od początku niemalże wewnątrz chrześcijaństwa istnieli uczeni ludzie, interpretujący misteria chrześcijańskie w duchu platonizmu i starych systemów. Przeczytaj "Stromateis" Klemensa czy dzieła Orygena.Klemensa czytałem i Filona, Orygenesa też coś (głównie ze względu na Celsusa). chrześcijańskie nauki nie są jednak ciekawe, bo biblia to bzdura, jakkolwiek by ją nie interpretować. poza tym to nie są neoplatonicy. ci którzy ściągnęli jakiś pomysł albo dwa od szkół filozoficznych nie byli jeszcze filozofami.
Andrzej Kosela napisał(a):tłumaczenie z greki to właśnie hypostasis!etymologia słowa niczego nie zmieni, czy wskazywanie na inne użycie tego samego słowa. znaczenie terminu w katolickiej teologii jest zupełnie inne niż neoplatońskie.
Andrzej Kosela napisał(a):Między innymi koncepcję deistycznego Absolutu, który zwał Pierwszym Poruszycielem, a platonicy Jednią. Więc na gruncie samej głównej podstawy metafizycznej (tezie o Jedności Bóstwa) zgadzali się.po prostu mylisz różne, niepodobne do siebie rzeczy.
zarzucasz mi nie wiedzę, a nie jesteś nawet filozofem. podaj swoje argumenty i przedstaw mi tą swoją wiedzę albo nie mamy o czym dyskutować.