yuugen napisał(a):Ale co to ma - na bogów i ateistów - wspólnego z Inkwizycją??? :8O:Heretycy czasem działali pod namową diabła, stąd herezje.
Cytat:Nie, nigdzie nie napisałam, że krucjaty były nieliczne, tylko że:A znalazły oficjalne potępienie?
- nie znalazły oficjalnego poparcia władz kościelnych i/lub świeckich
Cytat:Co mają dzisiejsze czasy do tamtych wydarzeń?organizator francuskiej w dzisiejszych czasach nie zorganizowałby nic, chyba że lewitując w kaftanie
Cytat:Większość, czyli ile? Ile konkretnie miały lat?większość uczestników to były dzieci z naszej perspektywy, w tamtych czasach byli to już pełnoletni lub co najmniej szczawie cieszące się przywilejami, jakie obecnie mają szesnastolatkowie
Cytat:A gdzie trafiły dzieci, nie wiem - jak to mówią "grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne - tam, gdzie chcą" :twisted:Więc poniekąd przysługa. Stracić życie za Boga, nie ma nic świętszego
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL