http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news...iness_news
Ciekawy wywiad z Jakubiakiem (tym od Ciechana)
Ciekawy wywiad z Jakubiakiem (tym od Ciechana)
Cytat:Razem z Ruchem Narodowym?
Oni są mi bliscy mentalnie, znam Artura Zawiszę. Ale czy jestem narodowcem? Jeżeli osoba, która chce w tym kraju normalnie pracować, płacić podatki i wychowywać dzieci jest narodowcem, to ja nim jestem. Uważam się za normalnego Polaka. Nie mam czasu na politykę, mam misję...
Zabrzmiało niebezpiecznie. Jaką?
Krótka historia: było sobie małe, szare miasto Lwówek z 10 tysiącami mieszkańców, z czego połowa pracowała w Niemczech. I nagle zamyka się im browar, ale pojawiam się ja i mówię - spokojnie, damy radę. Nie wierzyli mi, wyremontowałem browar, kamienicę obok. Dałem pozytywny impuls. Dzisiaj cały rynek remontują. Ludzie zaczynają widzieć słońce. Lwówek to piastowski browar z 1210 r., najstarszy w Europie.
Naprawdę warto tam pojechać, jak się dotyka ściany, to czuć 1000 lat. Rocznie 11 tysięcy ludzi przyjeżdża oglądać browar, to nie są żarty. A w Tenczynku? Perła pielęgnowana przez rody Potockich, Tenczyńskich, Wiśniowieckich. To będzie jeden z najpiękniejszych browarów w Polsce. Tenczynek bije wszystkie na głowę. Ale nie tylko o odrodzenie tych zabytkowych browarów mi chodzi. Moje działania mają szerszy kontekst - cieszę się z pozytywnego przebudzenia ludzi.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"