Poszukiwaczka napisał(a):Tak. Ale czy tak na prawdę ateiści mają jedną spójną wizję świata, moralności? Też nie.Wizji świata jest tyle co ateistów. Łączy ich tylko ateizm - czyli odrzucenie teizmu.
Cytat:Ateizm opiera się na przekonaniu, że boga nie ma po śmierci (bogów w liczbie mnogiej też). I to jest sednemAteizm to odrzucenie teizmu. Nic więcej. Podobnie jak np: homoseksualizm to pociąg seksualny do niektórych osobników tej samej płci i nic więcejFakt - o agnostycyzm chodzi mi tylko w tej jednej materii tutaj.
Nie trzeba być agnostykiem, żeby stwierdzić, że nie wiemy co jest po śmierci, tak samo, jak nie wiemy wielu innych rzeczy. Lecz wymysły o Bogach, Szatanach, Dziewicach, gadających wężach itp. teistycznych mitów, ateista stanowczo odrzuca ;]
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL

Fakt - o agnostycyzm chodzi mi tylko w tej jednej materii tutaj.