Iselin napisał(a):Dziad Borowy, a co czytałeś?
Coś o Piastach - na początku było jakieś wesele czy impreza i ktoś tam jakieś wioski komuś w posiadanie nadał a komuś się dziecko urodziło
Książka tak mnie na początku przynudziła, że ani jej nie skończylem ani nie pamiętam tytułu. Ale spróbuję jeszcze raz - wiele osób mi polecało Cherezińską a ja wówczas gdy czytałem może nie miałem nastroju do czytania bo siedziałem w busie a za mną dwóch żuli piło piwo a jeden żarł śmierdzące kanapki - przy 30 stopniowym upale 
A jak już jesteśmy przy tym co czytamy.
Skończyłem ostatnio IV Tom "Pominika Cesarzowej Achaji" Ziemiańskiego. I jak trzy poprzednie tomy były bardzo fajne, lekkie i przyjemne to 4 nieco rozczarowuje. Wygląda tak jakby spece od marketingu wzięli pałeczkę w swoje ręce i kazali mu oszczędzać pomysły tak aby jeszcze na dwa tomy wystarczyło - dużo się dzieje ale fabuła stoi w miejscu.
Jak ktoś cyklu nie zna to klimat jest mniej więcej taki " II Rzeczpospolita z alternatywnej rzeczywistości wspomagana przez technologie, której dostarczają jej przedstawiciele III RP z naszej rzeczywistości, nota bene uważani tam za zwierzęta, konkuruje w prawie, że klasycznym świecie fantasy (nie ma tam smoków i elfów ale jest magia no i żołnierzami są wyłącznie kobiety) z Anglosasami o zasoby i surowce" :lol2: Ambitne to to nie jest ale w wykonaniu Ziemiańskiego taki kogiel-mogiel jest nad wyraz strawny.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"