No to właśnie "Korona śniegu i krwi". Pierwsze sto stron z groszami tak wygląda, potem się rozkręca. Jest też do tego świetne słuchowisko. Ale ja jestem nieobiektywna wobec książek Cherezińskiej, uprzedzam.
W trochę innym stylu jest "Gra w kości" o Bolesławie Chrobrym i Ottonie III. Bardziej tradycyjna, bez elementów fantastycznych i pogańskich.
Ciekawa jest pierwsza książka - literacka biografia Szewacha Weissa, pisana w ten sposób, że Weiss podaje trochę wydarzeń ze swojego życia w sposób czysto autobiograficzny, a w drugiej części Cherezińska przedstawia niektóre wycinki z jego życia w formie opowiadań.
Jest jeszcze "Byłam sekretarką Rumkowskiego" - powieść w formie pamiętnika pisana na podstawie autentycznych wspomnień.
W trochę innym stylu jest "Gra w kości" o Bolesławie Chrobrym i Ottonie III. Bardziej tradycyjna, bez elementów fantastycznych i pogańskich.
Ciekawa jest pierwsza książka - literacka biografia Szewacha Weissa, pisana w ten sposób, że Weiss podaje trochę wydarzeń ze swojego życia w sposób czysto autobiograficzny, a w drugiej części Cherezińska przedstawia niektóre wycinki z jego życia w formie opowiadań.
Jest jeszcze "Byłam sekretarką Rumkowskiego" - powieść w formie pamiętnika pisana na podstawie autentycznych wspomnień.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.