czuowiek napisał(a):Ano, że delikwent sam uznaje, że do Kościoła należy. Pisałem o tym wcześniej - jeśli oświadczasz, że chcesz wyjść z Kościoła, to tym samym przyznajesz, że w Kościele jesteśJasna sprawa. I inne rzeczy, które piszesz zasadniczo też. Sam kiedyś myślałem o czymś takim jak Ty zrobiłeś, gdyż właśnie kuriozalnym wydawało mi się, przyznawanie się do przynależności do organizacji, do której swej przynależności nie uznaję....( dlatego nigdy nie dokonałem "wystąpienia" z Krk, w żadnej formie.)
ale:
Cytat:mój własny przykład o tym świadczy, gdyż GIODO nie ćwiczyłby "mojego" proboszcza, gdyby uważał, że należę do Kościoła, ponieważ nie wystąpiłem. Od samego początku informowałem GIODO - nie występowałem z Kościoła a poinformowałem jedynie Kościół, że nie należę. I to GIODO wystarczyło.Co zrobisz, gdy proboszcz się odwoła od żądań GIODO( jeśli dobrze podejrzewam GIODO nęka proboszcza o zaprzestanie przetwarzania Twoich danych osobowych?), ale powołując się nie na własną wolność sumienia, ani nie na Twoje "nieudane wystąpienie"- bo tego, rzecz jasna nie było-tylko po prostu na Twoją przynależność do Krk, w świetle prawa kanonicznego?
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/838513E154
Ponadto warto podkreślić, iż dane zawarte w księdze chrztów stwierdzają fakty, a zarazem stanowią dowody odnotowanych tam zdarzeń (m.in. udzielenia sakramentu chrztu, wystąpienia z Kościoła) i są przetwarzane na potrzeby Kościoła. Są one niezbędne do wykonania statutowych zadań Kościoła.
Oczywiście Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych nie jest uprawniony do oceny czy dana osoba jest czy też nie jest członkiem danego związku religijnego i dlatego w tym zakresie powinien odnieść się do ustaleń organów danego związku – w niniejszej sprawie – wyjaśnień Proboszcza Parafii Rzymskokatolickiej [...] i następnie po analizie tych wyjaśnień i stanu prawnego sprawy podjąć stosowną decyzję.
Cytat:Nie można zmusić proboszcza, żeby wpisał do księgi chrztów, że delikwent wystąpił z Kościoła, skoro proboszcz nie wierzy w to, że delikwent wystąpił z KościołaNie można. A jak można go zmusić do nieprzetwarzania danych osobowych osoby , która jest wg jego sumienia i wg prawa kanonicznego członkiem Krk, a zatem ma on prawo przetwarzać jej dane, zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych?