Xeo95 napisał(a):Byłbym bardzo wdzięczny gdyby mi ktoś pomógł.Generalnie są 4 możliwości:
Cytat:Do szklanki z 200 gramami wody wrzucono dwie 50-gramowe kostki lodu. Jaka jest temperatura końcowa cieczy, jeśli woda miała początkową temperaturę 25°C, a lód -15°C? Ciepło właściwe lodu przyjąć 2100 J/kg K, a ciepło topnienia lodu 334 J/kg. Ciepło właściwe wody 4240 J/kgK, ciepło zamarzania wody 340 J/kg
1. Cały lód się stopi i całość skończy w jakiejś temperaturze Tk > 0°C
2. Woda schłodzi się do 0°C i stopi się całość lub część lodu
3. Woda schłodzi się do 0°C i zamarznie częściowo lub w całości
4. Cała woda zamarznie i całość skończy w temperaturze Tk < 0°C
Ja bym się za to zabierał, sprawdzając ile ciepła odda woda schładzając się do 0°C i czy tego ciepła wystarczy, żeby ogrzać i stopić lód. Jeśli tak - mamy do czynienia z wariantem 1. Jeśli nie - to czy wystarczy, żeby ogrzać lód do 0°C. Jeśli tak, wariant 2. Jeśli nie - to doliczamy jeszcze ile ciepła woda odda zamarzając. Jeśli razem z tym ciepła wystarczy do ogrzania lodu do 0°C, mamy wariant 3, jeśli nie - wariant 4. Potem tylko trzeba obliczyć albo jaka będzie temperatura końcowa, albo ile lodu się stopi / wody zamarznie.
Jedno tylko mnie zastanawia w treści tego zadania - naprawdę masz podane ciepło topnienia lodu inne, niż ciepło zamarzania wody? To ciut bez sensu, bo to ten sam proces, tylko w drugą stronę, no ale cóż
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein