Moja znaleziona perełka z ''fejsbuczka'' 
Gdzieś tam jest taki fajny schemacik przedstawiający proces ustawodawczy... Fajnie rozrysowany, z chmurkami i strzałeczkami. Z pewnością bardzo przystępny dla absolwenta podstawówki tfu - > klas 1-3 podstawówki.
Tak czy siak posłowie nie piszą NIC, a projekt redagują prawnicy, częstokroć z ''tytułami'', stopniami naukowymi. Posłowie głosują. Jak maszynka. Nad poprawkami. Tyle.

Bardzo lubię Misesa, wybitny ekonomista. Liberał. Niekoniecznie anarcho - kapitalista (choć niektórzy dopatrują się u niego początków libertarianizmu). Ale tak - to ten kierunek
A co do podziału na prawicę i lewicę. Nie jest ostry i książkowy, powiedziałbym wręcz, ze coraz więcej kwestii się miesza w dowolne konfiguracje. Jeżeli chcielibyśmy się bawić w podział ''prawo, lewo'' to koniecznie grupując poglądy na: społeczne, polityczne i ekonomiczne.

Cytat:Moją rolą będzie przekonanie Sejmu do takich działań, by to najpierw wybitni prawnicy napisali prawo, a dopiero wówczas głosował Sejm.Jakoś miałam ochotę, żeby Panią Ogórek odesłać na stronę sejmową
Gdzieś tam jest taki fajny schemacik przedstawiający proces ustawodawczy... Fajnie rozrysowany, z chmurkami i strzałeczkami. Z pewnością bardzo przystępny dla absolwenta podstawówki tfu - > klas 1-3 podstawówki.Tak czy siak posłowie nie piszą NIC, a projekt redagują prawnicy, częstokroć z ''tytułami'', stopniami naukowymi. Posłowie głosują. Jak maszynka. Nad poprawkami. Tyle.
Cytat:To prezydent obniża podatki?Tak. Ona chce zmienić Konstytucję. Jak zmieni -> będzie mogła.
Cytat:Jak w takim tempie ''skręcają w prawo'', to na następnej konferencji będzie juz występowała pod żołto-czarnym sztandarem anarchokapitalistycznym a w tle będa grały przeboje Kelthuza, z trzymanymi pod pachą Rothbardem i Misesem.
Ale OK. Przynajmniej będzie wesoło.

Bardzo lubię Misesa, wybitny ekonomista. Liberał. Niekoniecznie anarcho - kapitalista (choć niektórzy dopatrują się u niego początków libertarianizmu). Ale tak - to ten kierunek

A co do podziału na prawicę i lewicę. Nie jest ostry i książkowy, powiedziałbym wręcz, ze coraz więcej kwestii się miesza w dowolne konfiguracje. Jeżeli chcielibyśmy się bawić w podział ''prawo, lewo'' to koniecznie grupując poglądy na: społeczne, polityczne i ekonomiczne.