Baptiste napisał(a):Hmm, faktycznie.
Tak czy owak młodych należy uczyć uczciwości, rzetelności i sumienności. A nie cwaniactwa i ryzyka bo ktoś założy fundusz na poczet ich błędów czy celowego, niezgodnego z prawem działania (zapewne z pieniędzy podatników).
Ja to odebrałem raczej tak, że miałoby to działać w ten sposób, że w momencie gdy taki młody, niedoświadczony przedsiębiorca popełni jakieś wykroczenie gospodarcze (są to sprawy raczej drobne) to państwo wstrzyma się z tym aby przypierdzielić mu karę w wysokości takiej na jaką prawo pozwala, tylko pouczy. Zawsze można karać dopiero za recydywę. I nie jest to zły pomysł - aby popełnić wykroczenie gospodarcze wcale nie trzeba być cwaniakiem - wystarczy pogubić się w zagmatwanych przepisach - co trudne nie jest.
Cytat:No i czemu akurat młodzi do 25 roku życia mają być na uprzywilejowanej pozycji gospodarczej tego akurat nie wiem. Dążenie w kierunku równości w prawie (podobnych podmiotów) to to raczej nie jest.
Bo tak działa etatyzm i interwencjonizm. Państwo znajduje sobie jakąś grupę i ją wspiera. Dlaczego różne zniżki np. na bilety przysługują do 26 roku życia, programy zwalczania bezrobocia preferują osoby młodsze niż 30 lat i starsze niż 50 lat itp itd?
Dużo się mówi o bezrobociu wśród ludzi młodych, że po studiach czy szkołach nie mają pracy - może to ukłon w ich stronę aby częściej próbowali sami brać sprawę w swoje ręce. Nie jest to rozwiązanie idealne - ale poprzez niektóre okoliczności jakie mamy w obecnej sytuacji, jak dla mnie akceptowalne.
semele napisał(a):Skąd weźmie kasę na taką gwardie , czy coś w tym stylu??
Tu akurat nic nowego nie wymyśliła. Takie rozszerzenie Narodowych Sił Rezerowowych o to co i tak już jest i działa.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"