Poszukiwaczka napisał(a):Gdzie jest to napisane w statucie, regulaminie czy... czymkolwiek? Quod non est in actis non est i mundo.Polecam się zapoznać z prawem wyznaniowym w Polsce - w szczególności z ustawą o gwarancjach sumienia i wyznania (głównie art. 2), a także z interpretacją doktrynalną poszczególnych wyrażeń tam użytych (przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, co podlega rejestracji).
Ponadto warto się zastanowić nad związkiem jakiegoś "statutu" czy też "regulaminu" ze źródłami prawa powszechnie obowiązującego i jak to się ma do całej sprawy.
A z racji tego, że zawodowo jestem uczulony na "inteligentne" sentencje łacińskie, w odpowiedzi mam klasyczne: Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure.
Poszukiwaczka napisał(a):a co cyrkiem jeszcze jest a co już nim nie jest?A co jest znieważeniem, a co już nim nie jest? A co jest koniem, a co już nim nie jest? A co jest zastraszaniem, a co już nim nie jest? A co jest łyżką, a co już nią nie jest?
Nie wiem, jak Ty, ale ja nie mogę znaleźć wystarczająco konkretnych odpowiedzi na te pytania. Ergo: łyżka nie istnieje.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)