DziadBorowy napisał(a):I dlatego właśnie socjaliści chcą dać państwu a co za tym idzie politykom jeszcze większe możliwości ingerowania w gospodarkę? Liczycie, że jak dostaną już odpowiednio dużo to siądą i stwierdzą, " nie no cholera - teraz to już musimy być pro-państwowi i pro-społeczni" Nie będziemy pisać ustaw pod konkretne grupy interesów ?Chcę większej społecznej kontroli państwa i przede wszystkim silniejszego państwa, żeby ono regulowało proporcje między silnymi a słabymi, grupami interesów, dla dobra ogólnego (społeczeństwo jest częścią składową państwa).
Patrz np: interwencjonizm w Korei Południowej (rządy Parka lata 60 - 70 silny interwencjonizm i kontrolowana liberalizacja w latach 80+, gdy państwo było na tyle silne, że dyktowało warunki).
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL