Jaques napisał(a):Powinieneś pogodzić się z tym, że nie zamierzam dyskutować.To won z forum dyskusyjnego.
Cytat:Spójrz jeszcze raz na tekst oryginalny Łukasza. To nie ja go pisałem 2000 lat temuJa widzę ten tekst. I widzę, że osoba, do której zwraca się Jezus to nie jest Piotr Apostoł.Giglania mi nie przypisuj
Cytat:To że znam jedne i drugie nie sprawia, że w czymś się mylę.Ale teksty ewangelii kanonicznych i ewangelii gnostyckich do siebie drastycznie nie pasują. Teksty te przedstawiają skrajnie różną chrystologię (Chrystus doskonały vs Chrystus dojrzewający) oraz skrajnie różną soterologię (zbawienie w Chrystusie vs samozbawienie). Dziwaczny tekst o Marii - mężczyźnie to tylko drobny kwiatek na tle tych różnic.
Co do wspólnego źródła - chyba można tak nazwać zdarzenia, które są podstawą tekstu w obu wypadkach. Tak - źródło jest jednoTo moja opinia, Ty możesz twierdzić np., że wszystko zaczęło się od tekstu, że to taka opowieść podobna do Hobbita, napisana przez pasterzy z pustyni judzkiej. Jeśli tak jest, to tym bardziej powinieneś się zastanowić, czemu teksty pochodzące od różnych autorów pasują do siebie. A jeśli tak nie jest, to możesz wyluzować.

Giglania mi nie przypisuj
To moja opinia, Ty możesz twierdzić np., że wszystko zaczęło się od tekstu, że to taka opowieść podobna do Hobbita, napisana przez pasterzy z pustyni judzkiej. Jeśli tak jest, to tym bardziej powinieneś się zastanowić, czemu teksty pochodzące od różnych autorów pasują do siebie. A jeśli tak nie jest, to możesz wyluzować.