To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry?
Jaques napisał(a):Tak, masz rację, że nie ma pewności, czy cokolwiek jest po śmierci. I masz rację, że zdrowy rozsądek i współczesna nauka niczego takiego nie potwierdzają.

Czyli sam otwarcie przyznajesz że sobie wszystko zakładasz. A to nas nie interesuje co ty tam sobie zakładasz.

Jaques napisał(a):Według nauki chrześcijańskiej do nieba trafia się nie za beznadziejne życie. Można mieć również średnie trudności albo wcale. Z tego co wiem, nie jest to wyznacznikiem. Nie chcę Cię poprawiać, bo może to wiesz, ale może nie wiesz więc napisałem.

To na co chciałem zwrócić uwagę to idea "połowicznego" Boga. To moja nazwa. Chodzi mi o to, że rozważasz istnienie Boga, pewne jego przymioty (np. wszechmoc dosłownie rozumiana), ale pewne rzeczy pomijasz (np. niebo, zmartwychwstanie). Proponowałbym pomyśleć o tym co napisano w Biblii w całości. Pomijanie pewnych elementów prowadzi do wniosku, że Bóg nie dba o ludzi i do paradoksu.

W jaki sposób pomijamy pewne rzeczy? Na tym forum rozmawiamy o wszystkich rzeczach związanych z religią.

Jaques napisał(a):W sąsiednim wątku pisałem trochę o piekle. Takie dosłownie rozumiane piekło może nie istnieć. Piekło jako stan umysłu - tak. Poparłem to cytatami z Ewangelii.

Czyli jedno może istnieć lub nie istnieć i drugie może istnieć lub nie istnieć. Nic tu nie powiedziałeś, lejesz wodę.

Jaques napisał(a):O niebie zaś w Ewangelii jest więcej i opisy wyraźniej mówią o rzeczywistym miejscu. Jeśli takie miejsce jest, to niezależnie o jakiej religii mowa i o jakim czasie mowa, to miejsce istnieje.

Co to za potwór? Jeśli miejsce istnieje to znaczy że istnieje... Masło maślane. Znowu lanie wody bez treści.

Jaques napisał(a):Nie sądzę, aby przynależność religijna lub ateizm decydowały o ocenie życia człowieka.

No tak, zbawienie nie jest tylko w jezusie Język

Jaques napisał(a):Z tym, że od ludzi znających zasady chrześcijańskie oczekuje się większej odpowiedzialności za czyny niż od ludzi innych religii lub od ateistów.

Tak, zwłaszcza od księży pedofilów, watykan ich od razu oddaje w ręce policji.

Jaques napisał(a):Z innego punktu widzenia można stwierdzić, że chrześcijanin ma łatwiej, a ateista trudniej. Ale to tylko kwestia wyboru przez człowieka: to człowiek myśli i podejmuje decyzje.

Diabeł ludzi zwodzi... oh wait...

Jaques napisał(a):Rozumiem co piszesz, ale to jest właśnie "połowiczne" stanowisko. Czy chcesz rozważać tę sytuację ze wszystkimi założeniami o Bogu czy połowicznie? Czy znaleźć tylko pretekst by "oskarżyć" Boga?

Gdzie tu było połowiczne stanowisko? Czy każde zdanie musi zawierać wszystkie argumenty naraz?

Jaques napisał(a):Potop to zagłada ludzi i zwierząt. To tak na marginesie, bo tu piszesz wyłącznie o zwierzętach.

Tutaj jedynie strzelasz sobie w kolano. To że to zagłada nie tylko zwierząt czyni boga tylko bardziej złym.

Jaques napisał(a):Powiem tak: bez obiektywizmu i dobrej woli, nie znajdziesz odpowiedzi na pytania.

To puste hasła które możesz powtarzać tak długo jak długo ktoś się z tobą nie zgadza.

Jaques napisał(a):Biblia jest jak kamień w którym odcisnął się ślad Boga. Najprościej powiedzieć, że to nieprawda, że nic się nie zdarzyło. Jeśli ktoś jest jednak uważny i cierpliwy, to może się nad tym zastanawiać.

Najprościej to powiedzieć że to prawda i uważać że nie musi się tego udowadniać. Potem innych oskarżać o brak dobrej woli.

Jaques napisał(a):Czy ślad paprotki w pokładzie węgla to tylko złudzenie, czy może kiedyś rosła jednak paproć, która się odcisnęła?

Dowód przez analogię jest dowodem fałszywym. Czasem analogia po prostu nie istnieje.

Patrz na to:
"Śniła mi się*kometa, a tydzień później kometa naprawdę pojawiła się na niebie. Moje sny wpływają na rzeczywistość i pozostawiają swój ślad. Czy ślad paprotki w pokładzie węgla to tylko złudzenie, czy może kiedyś rosła jednak paproć, która się odcisnęła? Tak samo było z moim snem"
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 10:01
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 10:28
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 11:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 11:49
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 12:43
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 24.06.2016, 07:30
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 24.06.2016, 09:44
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 26.06.2017, 06:48
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 06:22
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 07:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 08:35
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 10:49
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 14:39
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 16:17
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 06:34
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 10:07
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 12:25
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 14:26
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 06:47
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 09:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 11:03
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 12:32
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 14:02
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 15:39
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 18:17
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 06:35
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 09:51
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 10:41
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 12:06
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 03.07.2017, 09:55
Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez magicvortex - 10.02.2015, 14:10

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości