Sofeicz napisał(a):Dobrze zarządzane przedsiębiorstwo musi reagować na sytuację na rynku.
A ta dla branży jest wyjątkowo nieciekawa.
Weźmy okres listopad 2014 -luty 2015.
Ceny giełdowe węgla w listopadzie wynosiły ok. 70-72 USD/t a teraz 60-62 USD/t - spadek o ok. 15%.
Spadek cen to podstawowa okoliczność na jaką powinna być przygotowana firma i jej zarządzający. Coś naturalnego, szczególnie w sektorze wszelakich kopalin.
Cięcia kosztów już po fakcie, czyli po obniżce cen mógłby dokonać byle Kazik. I mógłby to złe słowo. Musiałby to uczynić, bo zwyczajnie nie miałby innej możliwości skoro wcześniej nie postarał się o mechanizmy zapobiegawcze. Ale jednak ponoć w takich spółkach obsadza się wykwalifikowaną kadrę, bardzo dobrze opłacaną.
Czy od kogoś kto zarabia ogromne sumy należy wymagać efektywniejszego zarządzania? Ja uważam, że tak i jako iż jest to spółka skarbu państwa to uważam iż będąc obywatelem mam powody ku temu aby się tym zainteresować.
Ja osobiście nie zamierzam szukać jakichkolwiek sprawozdań, które pozwoliłyby bez jakichkolwiek wątpliwości stwierdzić iż zarządzanie pana prezesa było zarządzaniem złym.
W prywatnych firmach na rynku panuje taka zasada iż handlowiec zły to handlowiec, który nie odnosi pozytywnych wyników, który nie zarabia.
Proste i kropka, bez wchodzenia w szczegóły. I tutaj także zastosowałbym tę zasadę.
Ciekawy jestem czy górnicy przyjmą dzisiejszą propozycję prezesa. (Wejście w życie pewnych zmian, w zamian jego głowa).
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN