zefciu napisał(a):No więc czemu od razu nie zadałeś konkretnego pytania? Ja mam te definicje bardzo klasyczne. Jeśli więc któraś z Twoich się od klasycznych różni, to proszę wskazać która i podać.Czepiasz się np. przecinków z mojej strony i masz problem ze zrozumieniem o jaki filmik chodzi- a przecież tylko jeden filmik linkowałem w tym temacie. I chcesz rozmawiać?
Jeśli ja zdefiniuję kurę jako chleb i ruchanie, jako jedzenie, to wiem, że Enkidu rucha kury.
Zatem umieść gdzieś w necie jeden, porządny artykuł, który tu uzasadnia i tylko linkuj. Na jakim znowu filmiku? Strasznie lubisz używać zaimków wskazujących i wierzysz, że ich użycie sprawi, że od razu każdy będzie wiedział o co chodzi.
Jedno to czynność, a drugie - podmiot.
Zdanie nieskładne.
Między czym a czym?
Oczywiście, że nie musi. W ogóle "ad personam jest rzeczownikiem" to przesunięcie kategorialne. W ad personam używamy zdań z różnymi częściami mowy, ale to nie te części mowy są ad personam.
No to mów. Ktoś Ci broni.
No już nie. A różnica nie polega na użyciu części mowy, ale na tym, czy oceniamy czyn, czy oceniamy rzekome inherentne cechy rozmówcy.
Czy to jest biały wiersz? Bo prozy to to układem graficznym nie przypomina.
To samo jak pytam czy zajebano pieniądze z OFE. Zadając takie pytanie mam nadzieję, że mój ewentualny interlokutor, zna podstawowe mechanizmy o których mowa. Czyli na przykład wie, że w OFE są pieniądze tam ubezpieczonych, przynajmniej formalnie. Mam nadzieję, że mój ewentualny rozmówca jest w stanie korzystać z kalendarza i rozumie trójpodział władzy. A jeśli nie rozumie, to niech siedzi cicho.
IMO Ty niech masz ochoty na rozmowę, tylko chcesz mieć rację.
Zresztą nie rozumiesz, że ad personam nie może być czynnością i twierdzisz, że używasz klasycznych definicji?
Klasycznych dla Ciebie - to na pewno.
Pisałem już o tym i raczej to do Ciebie nie trafi, ale zostawię przykład dla innych.
Jak rucham jedną kozę na godzinę.
To jestem a) ruchczem koź, ruchającym jedną kozę na godzine
b) ruchającym jedną kozę na godzinę
To oznacza to samo.
A jak nie rucham jednej kozy na godzinę?
To nie jestem a) ruchaczem kóz, ruchajacym jedną kozę na godznię
b) ruchającym jedną kozę na godzinę
To oznacza to samo.
A jeśli chodzi
o wiersze białe
komukolwiek, to nie wszystkie
Dla Ciebie muszą
być.
[SIZE="2"]0 wyruchanych kóz + 153 wyruchane kozy = 134 obsrane jelenie i kupa spamujących kamieni. No i Goebbels oczywiście.[/SIZE]