Jaques napisał(a):Imagine
Ja tylko piszę, że we fragmencie, który wkleiłeś, nie znajdują się jasno i wyraźnie zapisane rzeczy, które sugerujesz. Może znasz więcej fragmentów i na tej podstawie wnioskujesz... Te fragmenty, które zamieściłeś, interpretujesz po swojemu.
Nikt nie kwestionuje, że dochodziło do nieprawidłowości (w tym molestowania, pedofilii). To sprawa dla sądów, które potrafią ocenić każdą sprawę zgodnie z prawem. Również sprawami tuszowania, jeśli wynikają z jakichś wewnętrznych regulacji, może zająć się sąd. Jeśli Ty lub ktoś inny ma dowody lub podejrzenia popełnienia przestępstwa, powinien złożyć zawiadomienie do właściwych organów.
Skupiasz się wyłącznie na przestępstwach i nieprawidłowościach związanych z Kościołem i nie dostrzegasz, że to margines w jego działalności. Te sprawy nie mogą być pomijane. Jeśli potrzebna jest ocena sądu, to trzeba to robić. Trzeba pilnować, aby w przyszłości do tego nie dochodziło. Krótko mówiąc to sprawy, które trzeba poprawić.
Ostatniego nie skomentuję, bo nie wiem, o co Ci chodzi. Z tego fragmentu według mnie nic więcej nie wynika niż napisałem. Mieć inne zdanie to nie to samo co kłamać.
Kościół powinien być nieskazitelny!
Wszyscy inni są niestety grzeszni;-)