Cytat:Ja tylko piszę, że we fragmencie, który wkleiłeś, nie znajdują się jasno i wyraźnie zapisane rzeczy, które sugerujesz. Może znasz więcej fragmentów i na tej podstawie wnioskujesz... Te fragmenty, które zamieściłeś, interpretujesz po swojemu.Jest automatyczna ekskomunika czy nie ma?
Jest podany powód czy nie?
Jeżeli tak, to czy jest to złamanie milczenia czy nie?
Jest odsyłanie do innej parafii czy nie ma?
Czy mówię to z widzimisię, czy z publicznych deklaracji najwyższych hierarchów kościelnych, których cytowałem?
Cytat:Skupiasz się wyłącznie na przestępstwach i nieprawidłowościach związanych z Kościołem i nie dostrzegasz, że to margines w jego działalności.*Pablo Escobar też wydawał miliony na działalność charytatywną. Hamas też to robi. Ten "niezwiązany z całą resztą katolików margines" objaśniłem ci pierdyliard razy i w wypowiedzi w której podczas cytowania pięknie, a do tego celowo i świadomie wyciąłeś cały stanowiący jej większość fragment wyjaśniający to po raz kolejny również.
Cytat:Mieć inne zdanie to nie to samo co kłamać.
Na lekcji matematyki też nikt nie pyta uczniów o zdanie, czy 2x2=4, bo takie są fakty.
Cytat:Nikt nie kwestionuje, że dochodziło do nieprawidłowości (w tym molestowania, pedofilii). To sprawa dla sądów, które potrafią ocenić każdą sprawę zgodnie z prawem. Również sprawami tuszowania, jeśli wynikają z jakichś wewnętrznych regulacji, może zająć się sąd. Jeśli Ty lub ktoś inny ma dowody lub podejrzenia popełnienia przestępstwa, powinien złożyć zawiadomienie do właściwych organów.
Cytat:niczym zaskakującym nie jest fakt, że postępowanie w sprawie molestowania seksualnego jest utajnione.
Kościół pod karą ekskomuniki za złamanie tajemnicy NIE współpracował w tych sprawach z policją, bo odsyłał sprawcę do odległej parafii czyli sprawcy w ręce wymiaru sprawiedliwości NIE wydawał, a złamanie milczenia jest karane automatyczną ekskomuniką - to już ustaliliśmy.
Cytat:zmiana miejsca zamieszkania nie jest metodą na ucieczkę przed sądem świeckim.
Jest automatyczna ekskomunika czy nie ma?
Jest powód czy nie?
Jeżeli tak, to czy jest to złamanie tajemnicy czy nie jest?
Czy mówię to z widzimisię, czy z publicznych deklaracji najwyższych hierarchów kościelnych, których cytowałem?
Cytat:Jedyne linki, jakie wcześniej podawałeś, to linki do programów TV. Nie mam jednak najmniejszego zamiaru ich oglądać, ponieważ na takich filmikach wielokrotnie "udowadniano" wizyty kosmitów i całą masę innych totalnych bzdur.
Pomijając już fakt, że porównanie do kosmitów jest pozamerytorycznym sposobem argumentowania bazującym na ignorancji, którego w normalnej dyskusji o tak poważnych sprawach nie powinno mieć miejsca - nie mówimy o kosmitach, tylko o gwałconych ofiarach.
Dlaczego więc cynicznie kłamiecie, że prawidłowo odpowiadacie na pytania, skoro wcale tego nie robicie?
"Pełna przemocy, irracjonalna, nietolerancyjna, powiązana z rasizmem i lojalnością wewnątrz grupy, otoczona niewiedzą i wroga wobec swobody dociekania, przeniknięta pogardą dla kobiet i represyjna wobec dzieci — zorganizowana religia ma na sumieniu naprawdę dużo." - Christopher Hitchens.
"KRK uważa, że lepiej, by rzesze na Ziemi umierały z głodu w najgorszych męczarniach, niż by jedna dusza świadomie powiedziała jedną tylko nieprawdę.” - Kard. Newman, bł. Katolicki.
"KRK uważa, że lepiej, by rzesze na Ziemi umierały z głodu w najgorszych męczarniach, niż by jedna dusza świadomie powiedziała jedną tylko nieprawdę.” - Kard. Newman, bł. Katolicki.