Biały Wiatr --> Widzę, że ideowo nawiązujesz do teozofii Bławatskiej. Jakkolwiek sam jestem członkiem Towarzystwa Teozoficznego (Pasadena) i uczestniczyłem w wielu jego spotkaniach i seminariach gdy mieszkałem w Stanach Zjednoczonych to zasadniczo muszę stwierdzić, że po wnikliwej analizie "Secret Doctrine" i "Isis Unveiled" wiele z tego co ona pisała mija się po prostu z prawdą. Same podstawy teologiczne nawiązujące do neoplatonizmu są nad wyraz wzniosłe, lecz uwikłanie się w późniejszym okresie życia zbytnio w indyjską sektę Arya Samaj, założoną przez Swami Dayanand Saraswati, zmyślone historie o "mistrzach" z Tybetu czy sztuczki kuglarskie mające przekonać tłum o jej rzekomych kontaktach z tymi "mistrzami" przemawiają na jej niekorzyść.
Oczywiście w jej książkach możemy znaleźć naprawdę dużo prawdziwych i rzetelnych informacji. lecz ich odsianie od elementu zmyślonego wymaga nie lada kunsztu i wyjątkowej znajomości historii i filozofii starożytnej.
Oczywiście w jej książkach możemy znaleźć naprawdę dużo prawdziwych i rzetelnych informacji. lecz ich odsianie od elementu zmyślonego wymaga nie lada kunsztu i wyjątkowej znajomości historii i filozofii starożytnej.