GPR napisał(a):Polacy ciągle mamieni są artykułami które wmawiają im że ich płace, koniunktura czy w końcu PKB państwa zależy od wydajności ich pracy. To wierutna BZDRA!
Oczywiście wystarczy wykrzyczeć, aby to stało się prawdą.
Cytat:Do udowodnienia wystarczy choćby prosty i często wymawiany truizm: „Bogaty jest ten który tanio kupuje i drogo sprzedaje”, który po małej modyfikacji przedstawia się następująco: „Ważne jest zbieranie kapitału i ograniczenie jego uciekania”.
Jest ważne. Ale nie generuje bogactwa.
Cytat:Tak więc najważniejsze wcale nie jest kto pracuje, ile pracuje
No to ciekawe. Bo ja nie bawię się w żadne
spready czy inne spekulacje, a jakoś dzięki pracy mam całkiem niezłe pieniądze. Jak to wytłumaczysz.
Cytat:i jak wydajnie pracuje ale czy zbieramy więcej kapitału niż jego tracimy.
Zbieramy (jako Polacy) więcej kapitału niż tracimy. Mamy dodatnie PKB w końcu.
Cytat:Zbierać kapitał można na kilka sposobów. Można to robić jak Grecja czy Egipt które zbierają go poprzez turystykę, poprzez sprzedaż surowców jak robi to Rosja
Mogłeś pominąć ten przykład. Może ktoś głupi by się nie zorientował.
Cytat:lub sprzedaż produktów jak to robią Chiny. Można również pójść w stronę raju podatkowego jak np. Cypr czy Szwajcaria. W każdym z tych wypadków pieniądze do PKB wpływają z innych państw lub obywateli innych państw. Chodzi o to by do państwa kapitał wpływał z zewnątrz. Bogacenie się polega na tym żeby tego kapitału wpływało więcej niż wypływa.
A co zabrania wypracowania kapitału, tego już nie wyjaśnisz.
Cytat:A jak to wygląda w Polsce? Likwidowane są kolejne zakłady przynoszące zysk a rząd robi wszystko by upadły kolejne:
A jakieś konkretne argumenty na poparcie tego hasełka?
Cytat:emisja CO
O co chodzi z tą emisją czadu?
Cytat:To wszystko sprawia że nasze wyroby nie są tak konkurencyjne nie tylko na zachodzie (I to mimo niskich płac!) ale i na naszym rynku.
Oczywiście. Bo kiedy nie było restrykcji Unii Europejskiej, to zachodni konsumenci walili drzwiami i oknami, by kupować nasze produkty.
Cytat:Ile to już przez głupią postawę rządu straciliśmy na eksporcie do Rosji
No i znowu - mogłeś pominąć to zdanie. Może ktoś głupi by się nie zorientował.
Cytat:Porównał bym
Twoja nienawiść do Polaków i Polski nie usprawiedliwia celowego kaleczenia języka polskiego. Na tym forum ten język obowiązuje.
Cytat:walki z warszawskimi słoikami. Zarabiają w Warszawie ale wyprowadzają zarobek na zewnątrz osłabiając tym samym budżet stolicy
Nawet nie wiedziałem, że istnieją ludzie aż tak zdebilali, aby prowadzić taką walkę w ten sposób uzasadnianą.
Cytat:tak jak Polacy kupując zachodnie produkty w zachodnich sieciach handlowych przyczyniają się do zmniejszenia PKB i niskich zarobków w państwie.
Bo kiedy Polacy kupowali w wyłącznie w polskich sieciach handlowych, to PKB przebijało sufit, a wszyscy byli krezusami.
Cytat:Gdybyśmy postawili „tamę na rzece” wypływających z Polski pieniędzy zbieralibyśmy kapitał.
Taka tama była i kapitału nie zbieraliśmy. Ciekawe czemu.
Cytat:został by
Jak wyżej. Rozumiem, że osobie nienawidzącej polskości trudno się powstrzymać przed takimi wtrętami, ale spróbuj.
Cytat:Polacy nie mając dostępu do wielu zagranicznych towarów
Nie przesadzasz już czasami? Mogłeś pominąć ten argument, może ktoś głupi by nie zauważył, do czego zmierzasz.
Cytat:Także jak widać
Ja wiem, że nienawidzisz wszystkiego co polskie, ale sprawdź w słowniku tego znienawidzonego przez siebie języka, co to znaczy "także".
Cytat:Polacy wcale nie są mniej efektywni niż Anglicy, Niemcy czy Amerykanie. To kwestia zapobiegania wypływu kapitału z Państwa,
Przecież ani Anglicy, ani Niemcy, ani Amerykanie nie stosują proponowanych przez Ciebie rozwiązań.
Cytat:ilości urzędników
I znowu. Wiem, że nienawidzisz Polski, Polaków i języka polskiego, ale obowiązuje Cię na tym forum pisanie po polsku.