Socjopapa napisał(a):Tego też nie rozumiem.
Co ma lewicowość czy liberalizm do tego czy coś jest ideologią czy nie jest?
Słownik rzecze tak:
ideologia «system poglądów, idei, pojęć jednostki lub grupy ludzi»
Dlaczego więc twierdzisz, że religia nie jest ideologią?
I co jest złego w tym, że coś jest ideologią (bo z kontekstu wyczytuję, że to jest coś niepożądanego)?
Tyle, że tu nie o słownikową definicję chodzi, bo ze słownikową zastosowaną do religii jest wszystko ok.
Natomiast podkreślałem już dwukrotnie i podkreślę raz trzeci jeszcze, że A. Dominiczak jest człowiekiem lewicy i w tym felietonie "ideologia" ma odmienne znaczenia.
Dominiczak żongluje dwoma:
- pierwszym wywodzącym się bezpośrednio od Marksa, dla którego "ideologia" to po prostu fałszywa świadomość -w przywołanym felietonie po prostu "ideologia" równa się nieprawdzie, błędowi
- drugim wywodzącym się szkoły frankfurckiej, gdzie "ideologia" ma znaczenie mniej więcej słownikowe, ale ten zbiór poglądów jest de facto zbiorem stereotypów, dodatkowo silnie upolitycznionych.
Tyle w skrócie na temat znaczenia "ideologii" z którym po prostu się nie zgadzam.
Socjopapa napisał(a):A co do samego artykułu - no cóż, jak dla mnie, akcenty zostały źle rozłożone. Oczywiście, że biskup (czy ktokolwiek inny) ma prawo sobie myśleć co mu się tam w głowie widzi na temat rozwodników, ale przypisywanie rozwodnikom winy za zjawisko pedofilii (w jakiejś części) to już wykracza poza zwykłe prezentowanie poglądów i jest zwyczajnie uwłaczające dla rozwodników.
Jak ktoś powie, że "uważam, że Socjopapa jest złodziejem" to też jest pogląd - niemniej, mimo bycia zwolennikiem wolności słowa, takiej uwłaczającej mi opinii nie odpuściłbym jako "dopuszczalne głoszenie poglądów". Niestety, prawo zabrania dać komuś po mordzie za prezentowanie uwłaczających komuś poglądów, zapewne musiałbym więc też zastosować środki procesowe.
A możesz napisać coś więcej na jakiej to podstawie twierdzisz, że biskup przypisał rozwodnikom winę za zjawisko pedofilii?
Odp mile widziana w wątku o "Heretykach".
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia