białogłowa napisał(a):Po pierwsze ja nikomu katolicyzmu nie odmówiłam (przynajmniej nie tym razem
Ależ ja Ci nic takiego nie zarzucam.
białogłowa napisał(a):po drugie suspendowany kapłan czy też jakiś marginalny dziennikarz nie są osobami specjalnie reprezentatywnymi
Wziąłem parę najbardziej znanych i notorycznych przypadków ludzi agresywnych w swoim katolicyzmie. Bez problemu mogę znaleźć więcej, również hierarchów Kościoła.
białogłowa napisał(a):jeśli chodzi o wykazanie czy katolicka "ideologia" (niech będzie nawet ideologia) jest/nie jest agresywna.
Oczekiwałabym raczej, że osoba która tak uważa wykaże mi to na podstawie nauczania KK, a nie czyichś prywatnych interpretacji.
Hmm, czyli kwestionujesz, że agresywność ideologii powinno się oceniać po jej wyznawcach? W takim świetle to właściwie chyba nie ma agresywnych ideologii, np. taki komunizm tylko dba o dobro klasy robotniczej, a islam jest po prostu źle interpretowany, bo to przecież religia pokoju jest.
białogłowa napisał(a):Ostatecznie można by nawet spróbować oceniać po całości gdyby katolicy en masse zachowywali się jak wymienieni. Ja niczego takiego nie zaobserwowałam.
Ja też nie. Jednak uwzględniając to co pisałem wyżej interpretowałbym zdanie tak, żeby miało sens, czyli tak jak proponował Marlow. I wtedy nie będziemy musieli dojść do wniosku, że islam to religia pokoju, bo tzw. ekstremistów w całym gronie muzułmanów jest stosunkowo mało. Czyli jest jakieś grono katolików, którzy są agresywni w swoich racjach i to zapewne do nich pił autor używając takiego sformułowania.
Marlow napisał(a):Tyle w skrócie na temat znaczenia "ideologii" z którym po prostu się nie zgadzam.
OK, to mi wyjaśnia sprawę.
Marlow napisał(a):A możesz napisać coś więcej na jakiej to podstawie twierdzisz, że biskup przypisał rozwodnikom winę za zjawisko pedofilii?
Odp mile widziana w wątku o "Heretykach".
Jasne.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd