gąska9999 napisał(a):Hmm, podoba mi się twoje porównanie jednak niewiele wiem o buriackim szamanie i nie wiem czy ma jako takie pojęcie o falach w szczególności radiowych natomiast katole mają pojęcie o plemniku i in vitro choćby na poziomie uczniów, czytaczy gazet i użytkowników lub obserwatorów użytkowników. (...)Tak na marginesie, akapit powyższy to doskonała kwintesencja współczesnej ,,myśli ateistycznej'', zwanej też gąskowatością.
Na temat egzotycznych szamanów nic nie wiemy i nie powinniśmy się wypowiadać, bo wszelaka krytyka czy też kpina z ,,natywnych''religii trąci rasizmem czy mową nienawiści. Za to w temacie ,,katolstwo'', czy szerzej ,,chrześcijaństwo'', wypowiadać sie (negatywnie) może każdy, a wiedzę na jego temat po prostu wysysamy z mlekiem dwóch tatusiów.Rasiol Patafil po raz kolejny przypomina: to właśnie w eurochrześcijańskim kręgu kulturowym stworzono cywilizację naukowo-techniczna. Może więc - podpowiem - istnieją jakieś głebsze różnice między myślą chrześcijańską a myślą buriackich (i nie tylko) szamanów?