Sofeicz napisał(a):A nie zauważyłeś, że jakoś dziwnie postęp technologiczno-cywilizacyjny wiąże się z przejściem od punitywizmu do permitywizmu?Pozornie wszystko gra, ale jednak nie do końca.
Wspomniani przez ciebie ludzie z ISIS nie mają problemu w tym aby korzystać z facebooka, tworzyć graficzne, filmowe intra swoich rzeźnickich filmów i jeździć najnowszymi Toyotami Land Cruiser.
A jak widzisz, zwolennicy tej chłosty, którzy się tutaj wypowiedzieli to nie są ludzie przeniesieni w czasie, od małego żyją w zaawansowanym technologicznie/naukowo świecie a być może są nawet ludźmi, którzy pchają go pod tym względem jeszcze bardziej do przodu.
Sofeicz napisał(a):A poza tym, niech mi ktoś z obrońców 'starych, dobrych' metod
I tu jest pies pogrzebany. Nie ma starych dobrych metod, tak samo jak często nie ma nowych.
Nowe/stare ma tutaj wyłącznie służyć jako odnośnik do słowa "obecne". Ot zwykły punkt odniesienia.
Ja postrzegam aborcję jako barbarzyństwo ale przyjeżdżając do USA (gdzie dozwolone są nawet późne aborcje) nie powiem przecież, że trafiłem do zacofanego miejsca.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN