exeter napisał(a): Nieporozumienie, "obyczajowo" w sensie: światopoglądowo, ideowoŚwiatopogląd i idee jeszcze trudniej sprawdzić niż obyczaje. Tak więc pytanie podtrzymuję.
Cytat:a nawet społecznieWyżej twierdziłeś coś innego.
Cytat:Ten wyróżnik ma niewiele wspólnego z osobistymi przekonaniami poszczególnych posłów PISu(czego dowodzi casus pana Marcinkiewicza i nie tylko jego).TO z czym ma?
Cytat:Jest raczej opisem celowego pozycjonowania się tej partii w polityce, co świetnie ilustrują wypowiedzi pana Andrzeja Dudy, cytuję "mój pogląd na In-vitro jest dokładnie taki, jak stanowisko episkopatu". PIS świadomie identyfikuje się z polskim Kościołem, traktując to, jako skuteczną metodę zdobywania społecznego poparcia.Czyli "konserwatyzm światopoglądowy" polega na markowaniu posłuszeństwa Kościołowi Katolickiemu. Aha. To trzeba było od razu.
Cytat:Ponieważ zdawałeś się nie dostrzegać niedostatków tej kandydatury, miałem prawo sądzić, że kierujesz się w Jej ocenie emocjami.Po części emocjami. Jednak nie seksualnymi, a chęciom dokopania "trv lewicy". A niedostatki dostrzegam, ale o nich nie piszę, bo w dyskusji tej występuję w takiej a nie innej roli.
Cytat:I nieliczne całkiem sensowne wypowiedzi pani Ogórek w mediach, nie są w stanie takiej oceny unieważnić.Co innego, gdyby pani Magdalena gadała dużo i bez sensu.