Pilaster,
Całkowicie zgadzając się z Tobą, że jest to tylko pewien użyteczny symbol na politycznych sztandarach PISu, podobnie, jak deklarowana niepodatność członków tej partii na uroki mamomy(zwłaszcza, pochodzącej z państwowego budżetu
).
Ale gdy mam do czynienia z ludźmi chcącymi upodobnić Polskę do Arabii Saudyjskiej, albo Pakistanu, mam prawo nazwać ich światopoglądową i obyczajową konserwą. Pamiętaj, że mówimy o politykach chcących karać lekarzy wykonujących zabiegi zapłodnienia pozaustrojowego.
Przykładając wagę do zagadnień ekonomicznych, nie wolno pomijać kwestii wolności obywatelskich. Pełna miska dużo znaczy, ale równie ważne jest poczucie swobody i prawo decydowania o sobie.
Wiem, że są kraje odnoszące sukcesy ekonomiczne pomimo braku swobód, ale mnie bardziej przekonuje model Skandynawski, gdzie troska o jednostkę i jej prawa, nie przeszkadza rozwojowi gospodarek.
Cytat:Już mnie wystarczająco wraz z zefciem złoiliście za brak precyzji wypowiedzi. Przecież tłumaczyłem, że użyłem tego słowa w znaczeniu "światopoglądowo", czy nawet "społecznie".exeter napisał(a): napisał(a):powinienem był rozszerzyć przymiotnik "konserwatywne", w opisie Prawa i Sprawiedliwości, słowem - obyczajowo.
Partia, w której jest najwięcej rozwodników, a jak głosi plotka także "gejów" ze wszystkich partii, konserwatywna obyczajowo...
No, no...![]()
Całkowicie zgadzając się z Tobą, że jest to tylko pewien użyteczny symbol na politycznych sztandarach PISu, podobnie, jak deklarowana niepodatność członków tej partii na uroki mamomy(zwłaszcza, pochodzącej z państwowego budżetu
).Ale gdy mam do czynienia z ludźmi chcącymi upodobnić Polskę do Arabii Saudyjskiej, albo Pakistanu, mam prawo nazwać ich światopoglądową i obyczajową konserwą. Pamiętaj, że mówimy o politykach chcących karać lekarzy wykonujących zabiegi zapłodnienia pozaustrojowego.
Cytat:Zresztą wszystko jedno. Kwestie "obyczajowe" mają w porówaniu z zasadniczymi - ekonomicznymi znikome znaczenie. To typowe tematy zastępcze.A tu się z Tobą nie zgodzę.
Przykładając wagę do zagadnień ekonomicznych, nie wolno pomijać kwestii wolności obywatelskich. Pełna miska dużo znaczy, ale równie ważne jest poczucie swobody i prawo decydowania o sobie.
Wiem, że są kraje odnoszące sukcesy ekonomiczne pomimo braku swobód, ale mnie bardziej przekonuje model Skandynawski, gdzie troska o jednostkę i jej prawa, nie przeszkadza rozwojowi gospodarek.
Cytat:Nieporozumienia wokół Ogórek biorą się właśnie stąd, że jest to kandydatka o poglądach stricte prawicowych, wysunięta przez partię nominalnie lewicową. Stąd ataki lewaków na tą kandydaturę.To samo pisałem od początku. Gdyby pani Magdalena Ogórek występowała z otwartą przyłbicą, pod własnym szyldem, lub była wystawiona przez któryś z prawicowych komitetów i nie unikała dekonspiracji, byłaby bardzo poważną kandydatką. Gdyż nie brakuje jej walorów, i nie mam na myśli jej wyglądu.
Cytat:Tak było, gdy PIS rządziło - też o tym pisałem. Natomiast teraz, mamy do czynienia ze wspólnotą interesów polskich hierarchów i polityków spod znaku PIS. Dawne przewiny poszły w niepamięć, hierarchowie widzą w partii Kaczyńskiego nadzieję na powstrzymanie w Polsce procesu laicyzacji. Co ten doskonale wyczuwa i wykorzystuje w celu zdobycia poparcia w środowiskach związanych z wiarą i Kościołem. A to powoduje, że PIS jest w polityce wyrazicielem stanowiska episkopatu, a Kaczyński stał się na tyle zakładnikiem Kościoła, że zrobi wszystko, czego Kościół zażąda. I tego należy się obawiać, zwłaszcza wobec rozpadu partii lewicowych.Cytat:PIS świadomie identyfikuje się z polskim Kościołem,
Jest oczywiście dokładnie na odwrót. PIS na polskim Kościele, po zastraszeniu biskupów "teczkami" - żeruje, niszcząc jego autorytet w szybkim tempie

![[Obrazek: shy.gif]](http://ateista.pl/images/smilies/shy.gif)