Cytat:Równość małżeńska już dawno istnieje. W Polsce mąż i żona mają w małżeństwie takie same prawa i obowiązki.Nie wiem czy wiesz czym jest różnica pomiędzy równością małżeńską, a równouprawnieniem płci. Jeśli nie, to, logicznie dedykując, chyba już wiesz.
Cytat:Jedyną formą dyskryminacji jaka istnieje w polskim prawie jest dyskryminacja wiekowa. Osoby które nie osiągnęły jeszcze danego wieku nie mają pewnych praw, jakie mają ci, którzy ten wiek osiągnęli. Innych form dyskryminacji nie maNa jakiej podstawie tak sądzisz, Pilasterze? Prawo nie zezwala na małżeństwo osób tej samej płci, co jest oczywistą dyskryminacją i łamaniem praw człowieka - w sytuacji, gdy małżeństwo obupłciowe jest legalne. A w Polsce owszem, jest. Zaklinaniem rzeczywistości, wcale tego nie zmienisz.
Cytat:Pozazdrościć tupetu. Faktycznie jedyną wolą, którą należy brać pod uwagę jest wola pako.Mógłbyś przestać wypowiadać się o mnie w ten sposób i przestać pisać nick z małej litery? To dyskusja na forum, a nie popijawa w buraczanym towarzystwie.
Wracając do tematu - jeśli coś można stwierdzić obiektywnie lub jest prawem człowieka, owszem, wola większości nie powinna grać tutaj roli, bo doprowadziłoby to do całej kaskady patologii.
Cytat:A czym innym jest stanowisko, że "nie ma drugiej strony, obiektywnie rzecz biorąc"?Tym, że jej nie ma, a nie tym, co sobie wymyśliłeś. Jeśli jest - proszę przedstaw ją. Nie jest ją jednak wyimaginowany twór genderowo-LGBT/cokolwiek, kreowany przez fanatyków konserwatyzmu czy fanatyków religijnych.
Cytat:Nie widzę analogii. "Wieloryby" oznaczają właśnie wieloryby, a nie słonie. Podobnie jak "małżeństwo" oznacza małżeństwo, a nie spółkę komandytową.Jeśli nie widzisz analogii to sprawdź znaczenie tych pojęć. Nie wiem też czy wiesz, ale wieloryb to waleń, ssak, a nie ryba. Co nie znaczy, że należy mu z tytułu przemianowania wielorybów z ryb, na ssaki, wymyślać nową, specjalną nazwę. Analogicznie do małżeństw.
Cytat:Nie wiem co to ma do rzeczy.Więc na jakiej podstawie sądzisz, że wprowadzenie równości małżeńskiej to próba dopasowania społeczeństwa do ideologii?