bbb napisał(a):Coma napisał(a):pilaster napisał(a):Coma napisał(a): W jaki sposób dominują religianci w Szwecji, Dani, Norwegii ?
Jest tam religia w szkole? Urzędnicy chodzą na pielgrzymki, na których prezydent państwa przemawia spod ołtarza jakiegoś kościoła narodowego? Może tam tak jest- nie znam realiów tych państw, a jestem ciekawa. Napisz!
No faktycznie coma nie zna realiów.Religia w szkole była jeszcze na pewno do końca XX wieku (teraz nie wiem). Luteranie w ogóle nie chodzą na żadne pielgrzymki, to nie katolicy. A prezydenci w tych krajach nie przemawiają nigdy i nigdzie, bo żadnych prezydentów tam nie ma.
I to są właśnie te zasadnicze różnice;-) Mam takie domniemanie - nie wiem w jakim stopniu słuszne, że protestanci bardziej poważnie traktują religię w warstwie etycznej. Może kraj religiancki ale jednak nie katolicki? :-)
Religia katolicka bardziej funkcjonuje na gruncie emocji i to jest także bardzo fajne!
Myślę, że ciekawy połączeniem tych dwóch opcji jest religia http://kz.pl/ - dająca duże pole manewru.
Protestanci są bardziej pragmatyczni. Religia katolicka bardziej funkcjonuje nie na gruncie emocji, tylko mistyki. W Polsce chyba jest nawet dość znaczny przechył właśnie w kierunku mistyki.
Nie wiem, czy nie w stronę magii raczej. Chociaż mistyków spotykam! Cieszę się z tego! Ale oni są bardziej ku panteizmowi a nie wiem , czy to jest ortodoksja katolicka? Katolicy też dosyć dużo myślą - tylko nikt na tym forum nie potrafił mi odpowiedzieć dotąd, co to jest to nic z którego Bóg stworzył świat? Kilka razy pytałam Cyrana i nic

Religia w szkole była jeszcze na pewno do końca XX wieku (teraz nie wiem). Luteranie w ogóle nie chodzą na żadne pielgrzymki, to nie katolicy. A prezydenci w tych krajach nie przemawiają nigdy i nigdzie, bo żadnych prezydentów tam nie ma.