Coma napisał(a):bbb napisał(a): Protestanci są bardziej pragmatyczni. Religia katolicka bardziej funkcjonuje nie na gruncie emocji, tylko mistyki. W Polsce chyba jest nawet dość znaczny przechył właśnie w kierunku mistyki.Nie wiem, czy nie w stronę magii raczej. Chociaż mistyków spotykam! Cieszę się z tego! Ale oni są bardziej ku panteizmowi a nie wiem , czy to jest ortodoksja katolicka? Katolicy też dosyć dużo myślą - tylko nikt na tym forum nie potrafił mi odpowiedzieć dotąd, co to jest to nic z którego Bóg stworzył świat? Kilka razy pytałam Cyrana i nic
Jeżeli w mistyce pojawia się magia i panteizm, to myślę, że wiąże się to z protestantyzacją mistyki, bo w Katolicyzmie tego nie ma.
Jeżeli chodzi o stwarzanie z niczego, to przede wszystkim znaczy to tyle, że Bóg nie potrzebował żadnego surowca, czy tworzywa do "wyprodukowania" z niego konkretnych bytów. Aktem stwórczym jest słowo - Bóg wypowiadając byt, powołuje go do istnienia.
Sofeicz napisał(a):Coma napisał(a): ...nikt na tym forum nie potrafił mi odpowiedzieć dotąd, co to jest to nic z którego Bóg stworzył świat?
Kilka razy pytałam Cyrana i nic
Dokładnie to samo nic, z którego powstał wszechświat w czasie BB.
"Nic" teologii, czy metafizyki, nie jest tożsame z "nic" fizyki.

Nie wiem, czy nie w stronę magii raczej. Chociaż mistyków spotykam! Cieszę się z tego! Ale oni są bardziej ku panteizmowi a nie wiem , czy to jest ortodoksja katolicka? Katolicy też dosyć dużo myślą - tylko nikt na tym forum nie potrafił mi odpowiedzieć dotąd,