1. Mirosław Sokołowski "Gady" - genialna wręcz książka, której akcja dzieje się w latach 80-tych w środowisku polskich narkomanów. Codzienna pogoń za kilkoma "centkami" "kompotu", produkcja narkotyku, przepychanki z milicją, próby odwyku, wyprawy po "słomę"... Niesamowity klimat a jednocześnie przestroga. Książka o wiele bardziej godna uwagi niż "Dzieci z Dworca ZOO" bo dzieje się w rodzimych klimatach i okolicach - choć już raczej nieaktualna - "kompot" dawno znikł zastąpiony przez amfę, herę itp.
Gdzieś czytałem, że autor opisuje swoje własne przeżycia - faktycznie fabuła (dość obszerna) jakby urywa się w połowie a powieść wieńczy "Epilog" napisany przez matkę autora o przyczynach śmierci Mirosława (standard wśród narkomanów - detoks -> wyjście -> ponowne branie -> śmierć).
2. Lothar-Günther Buchheim "Okręt" - film pewnie wszyscy znają, dodam, że książka jeszcze bardziej siedzi w klimatach wojny podwodnej, są co prawda nierzadko spore odstępstwa ale do wybaczenia. W sumie dopiero mam przeczytane jakieś 1/6 powieści, ale ciężko się oderwać.
Gdzieś czytałem, że autor opisuje swoje własne przeżycia - faktycznie fabuła (dość obszerna) jakby urywa się w połowie a powieść wieńczy "Epilog" napisany przez matkę autora o przyczynach śmierci Mirosława (standard wśród narkomanów - detoks -> wyjście -> ponowne branie -> śmierć).
2. Lothar-Günther Buchheim "Okręt" - film pewnie wszyscy znają, dodam, że książka jeszcze bardziej siedzi w klimatach wojny podwodnej, są co prawda nierzadko spore odstępstwa ale do wybaczenia. W sumie dopiero mam przeczytane jakieś 1/6 powieści, ale ciężko się oderwać.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)