E.T. napisał(a): Ex Machina. Film chętnie obejrzę po raz kolejny, bo dość istotnie nawiązuje do filozofii Wittgensteina. Mając to na względzie i oglądając go z perspektywy Ludwigowych uwag rzecz nabiera rumieńców i robi się ciekawa. W sieci są już zresztą teksty analizujące film po tym kątem, np.: http://roytsao.nyc/2015/04/17/ex-machina...tgenstein/
Polecam
Fajny film.
UWAGA SPOILERY!
Scena tańca mnie rozwaliła, ale najbardziej spodobał mi się moment, w którym człowiek - Caleb, po ostatnich wydarzeniach, znalazł się w takim stanie psychicznym, że zaczął mieć wątpliwości co do tego czy na pewno jest człowiekiem, a nie androidem, i żeby się upewnić musiał się pociąć.
Niektóre dialogi też dobre:
Cytat:Ava:
Do you think I might be switched off, because I don't function as well as I'm supposed to?
Caleb:
Ava, I don't know the answer to your question.
It's not up to me.
Ava:
Why is it up to anyone?
Do you have people who test you and might switch you off?
Koniec filmu jest tak otwarty, że mogłaby spokojnie powstać druga część i chętnie bym sobie ją obejrzał.
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!