pilaster napisał(a):lorak napisał(a): warunki zewnętrzne,
Już tłumaczono lorakowi. Wpływają na podobne kraje podobnie. Zatem aby usunąć ich wpływ, należy porównywać Polskę z podobnymi do niej krajami, czyli najlepiej postkomunistycznymi członkami UE
bycie postkomunistycznym krajem nie jest wystarczającym kryterium dla naukowego porównania, ponieważ kraje postkomunistyczne istotnie się różnią pod względem aspektów gospodarczych. zatem skupianie się tylko na "byciu postkomuną" jest nierzetelne intelektualnie.
Cytat:Oczywiście nic podobnego nie miało miejsca
miało: http://ateista.pl/showthread.php?tid=700...#pid622005
ale pewnie skróty mam też za ciebie rozwinąć, bo nie wiesz nawet z jakich danych korzystają wskaźniki, którymi się posługujesz?
Cytat:Cytat:Cytat:Cytat:CPI nie mierzy poziomu korupcji,
Jeszcze 996 razy...![]()
serio Pilaster? do takiego poziomu musisz schodzić? nie lepiej po prostu choćby - skoro nie chce ci się czytać metodologii czy chociaż FAQ - rozwinąć skrót CPI i przyznać się do błędu?
Jeszcze 995 razy...![]()
Proszę zauważyć, że lorak mógłby przedstawić alternatywne w stosunku do CPI metody pomiaru korupcji w danym kraju,
sęk w tym, że ja nie twierdzę, iż korupcja była taka lub taka. to jest twoja teza i używasz do tego współczynnika, który - wbrew temu, co utrzymujesz - poziomu korupcji nie mierzy, co jest opisane zarówno w jego metodologii jak i w FAQ na stronie organizacji nim się zajmującej. wytknąłem ci ten błąd i ty zamiast przyznać się do pomyłki, to próbujesz mnie atakować. rozczarowujące Pilaster. ale przynajmniej mi uświadomiłeś, że ci nie zależy na dyskusji i dochodzeniu do prawdy lecz na forsowaniu własnych poglądów bez względu na fakty. cóż, powodzenia.
....jak łatwo wywołać echo w pustych głowach.