To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.33
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy ateistyczny kraj byłby lepszy od zdominowanego przez religiantów?
idiota napisał(a): Jak na razie bbb nie umie podać nam tu owego rzekomego "cudownego logicznego ciągu wynikania", którego istnienie postulował, więc można uznać, że w tym względzie zwyczajnie kłamał.

" Mnie się już nie chce tego dalej klepać w kółko i natrafiać na ten dziwny mur niezrozumienia."

Zatem albo nam objaw ów "cudowny logicznego ciąg wynikania" albo nie kłam, że takie coś istnieje.

Ile razy mam jeszcze napisać to samo? Że człowiek ma przymioty czysto duchowe - rozum, świadomość i wolną wolę, że skoro są duchowe to wymagają istnienia duszy, a skoro istnieje dusza to wymaga istnienia przyczyny w postaci bytu również duchowego, transcendującego materię, czyli osobowego Boga? Szukasz rozwinięcia tej kwestii, to musisz poznać przynajmniej podstawy klasycznej metafizyki, których ja tu wykładać nie zamierzam, bo raz że zajmą za dużo miejsca, a dwa - są w necie, dla chętnych. Nie interesuje mnie Twój gimnazjalny szantaż, bo nigdzie nie napisałem nic, co nie miałoby pokrycia w faktach.

Wulfen napisał(a):
Cytat:Społeczeństwo działające w oparciu o deterministyczne prawa to społeczeństwo niewolnicze - czyli jakaś odmiana bolszewizmu.
Nie czytałem całej tej dyskusji, ale nie bardzo rozumiem dlaczego społeczeństwo działające deterministycznie miałoby być socjalistyczne?

Bo w ujęciach monistycznych jednostka jest "atomem" społeczeństwa i bytem "podrzędnym", który podlega "prawom społecznym", mającym wyższą rangę w stosunku do jej praw.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Czy ateistyczny kraj byłby lepszy od zdominowanego przez religiantów? - przez bbb - 28.05.2015, 00:46

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości