exeter napisał(a): Zawiódł nie tylko Stellan Skarsgård, który wywiązał się z obowiązku przyzwoicieNie tyle chodziło mi o to, że zawiódł sam aktor, bo on zrobił wszystko co mógł, tylko niestety ta jego mocno już "kojarząca się" twarz... Niemal od samego początku przewidywałam rolę jaką w tej historii odegra.
Cytat:Za to rola Lisbeth Salander, według mnie genialna.To prawda, najlepsza w tym filmie.
Cytat:Piszę na ten temat, gdyż obejrzałem później także szwedzką, telewizyjną realizację i choć także w niej można znaleźć błędy obsady, jednak oceniam ją znacznie lepiej, od "Dziewczyny z tatuażem".Ale ona dość jasno daje do zrozumienia dlaczego jest jaka jest (chciałam spalić mojego ojca, spaliłam tylko jego 80 %, a także jej emocjonalne zaangażowanie w sprawę gwałcicieli i oprawców kobiet, czegoż trzeba więcej by się domyślić motywów które nią kierują), więc zapewne nic w tym względzie nowego się nie dowiem. Mimo wszystko chętnie podglądnę, co tam jest pod linkiem, dziękuję. Dla jasności, pisząc o bohaterach ze zwichniętym kręgosłupem moralnym wcale nie miałam na myśli Lisbeth tylko Mikaela.
Szwedzi zrobili mini serial TV składający się z sześciu części, co pozwoliło na ogarniecie ogromu materiału zawartego w książce. Będziesz mogła poznać przeszłość Lisbeth i zrozumieć przyczyny Jej dziwnego zachowania. Polecam, zarówno wersję książkową, jak i jej telewizyjną ekranizację:
Millenium serial