zefciu napisał(a):O tym też wspominał Jacobs. Pierwsi Pierwsi ludzie chowali zmarłych w ziemi. Jednak Starkowie z jakiegoś powodu zbudowali kryptę, do której chowali zmarłych. Jego teoria jest taka, że owszem, pierwsi Pierwsi Ludzie rzeczywiście starali się żyć w zgodzie z Dziećmi Lasu. Po śmierci trafiali do ziemi, gdzie stawali się częścią umysłu-roju Dzieci Lasu. Starkowie z jakiegoś powodu porzucili ten zwyczaj. Może zrobili coś nie po myśli Dzieci i są w umyśle-roju niemile widziani?El Commediante napisał(a): Słyszałem ostatnio świetną nową teorię. Preston Jacobs na swoim kanale na YT zwrócił uwagę na słowa Maestera Lewyna o Dzieciach Lasu. Mianowicie te o rzekomym układzie między Pierwszymi Ludźmi, a Dziećmi Lasu sprzed tysięcy lat. Trochę dziwny to był układ, bo ludziom dostało się w nim całe Westeros, a Dzieciom Deepwood, czyli ten bagnisty przesmyk do Północy. Poza tym dzisiaj nie ma tam już żadnych Dzieci Lasu.Mówi się, że Pierwsi Ludzie wytłukli połowę dzieci, a Andalowie - drugą. Co jednak nie zmienia faktu, że:
Dziwi więc niesprawiedliwość tego układu. Pierwsi ludzie dostają wszystko, a Dzieci Lasu parę drzewek, a jak się nie podoba to wypierdalać za Mur. Tak jakby... Pierwsi Ludzie ogniem i mieczem wykurzyli elfiki z Westeros, a potem zamknęli ich w rezerwacie.
- Pierwsi Ludzie przejęli kulturę Dzieci
[quote pid='625207' dateline='1434716984']
- Dzieci uratowały Pierwszym Ludziom dupska w czasie Długiej Nocy
[/quote]
Wróg mojego wroga...
Ta Twoja teoria jest dobra, ale ja słyszałem jeszcze prostszą i wydaje mi się lepszą. Te dwie siły reprezentowane przez "Lód" i "Ogień" w tytule to... Lód i Ogień
Po prostu zmiana klimatu występująca w sposób naturalny w świecie ASOIAF, ale możliwa do modyfikacji w sposób magiczny. A walka Innych z ludźmi to po prostu walka dwóch gatunków o to, czyje środowisko opanuje większą część globu.Jak znam Martina (a znam), to jego kręcą niesamowicie takie koncepcje jak wojna na środowisko życiowe między mieszkańcami różnych planet, wojna biologiczna, ewolucyjna.
A możesz podać źródło skąd Cytadela i Valyria miała wiedzę, że nie należy prowokować Innych?
@ matsuka
Zgodnie z Twoim rozumowaniem rewolucja francuska nie mogła się wydarzyć, ponieważ przed nią nie było żadnej rewolucji i nie miała z czego wyrosnąć. Przecież to jest nonsens...