Rojza Genendel napisał(a): Dla mnie wolna wola oznacza możliwość wyboru spośród dostępnych możliwości.
Test:
Więzień w oświęcimiu który może wybrać pomiędzy komorą A i komorą B ma wolną wolę? (tak/nie + uzasadnienie)
Wg powyższej definicji ma wolną wolę.
Mustafa Mond napisał(a): Nie ma co się oszukiwać. Jesteśmy biologicznymi maszynami. Roboty po osiągnięciu poziomów ludzkich mózgów, staną się istotami z wolną wolą.
Dam przykład. Jak wiadomo nasza świadomość to ciągłość elektryczna. Jeśli zostalibyśmy sklonowani co do atomu, powstałaby nowa istota (nie miałaby poczucia naszego ja). Z tym wiąże się inna kwestia: w naszym mózgu są pewnie miejsca, które przez mikrosekundy nie przechodzą impulsy, jeśli w tym momencie owy rejon zostałby zastąpiony częścią robotą (ciul z niemożliwością tego wykonania w sensie fizycznym) bylibyśmy dalej sobą. Gdyby ten proces przeprowadzać do czasu aż cały nasz mózg stałby się mechaniczny, dalej bylibyśmy sobą, bo my jako ciągłość elektryczna w neuronach, czy potem elektroneuronach, zostałaby zachowana.
Co do pytania w temacie: wolna wola to możliwość wyboru i mogą mieć ją również maszyny (nie wiem od jakiego poziomu).
Napisałeś "wolna wola to możliwość wyboru" co nic nie mówi o świadomości/tożsamości. Staram się być konkretny po prostu i ignoruje przydługie wywody nie na temat.
Test:
Funkcja dostaje parametr będący liczbą całkowitą. Funkcja na podstawie tej liczby sprawdza czy jest parzysta czy nieparzysta i na tej podstawie wyświetla tekst "Parzysta" lub "Nieparzysta"
Czy to jest wybór? (tak/nie + uzasadnienie)
Czy (jeśli tak) jest to objaw wolnej woli? (tak/nie + uzasadnienie)