Baptiste napisał(a):Cytat:Regulacja zrobiona przez socjaluchów np to: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/ue-c...bucji.htmlI właśnie z tym polemizuję, nie widzę tu konkretnych odniesień do postulatów socjalistycznych.
Dalej nie wiem jaka jest wg. Ciebie ta niezbyt rozmyta definicja socjalizmu więc nie mam za bardzo z czym polemizować. Przecież nie będę się spierać z tym co widzisz lub nie

Cytat:Widzę natomiast, że wrzuca się do tego worka po prostu akurat te regulacje, które się danej osobie nie podobają.
Nie takie, które się danej osobie nie podobają, ale takie które są zbędne: czyli po pierwsze ich brak nie naraża ogółu społeczeństwa na zbytnie ryzyko a po drugie (chociaż to warunek wg. mnie znacznie lżejszy) ciężko dopatrzyć się, że ich wprowadzenie przyniesie jakieś wymierne korzyści.
Cytat:W średniowiecznej Europie nadawano monopole na różne produkcje, ustalano ceny niektórych towarów, wytyczano nawet jakimi trasami mogą się poruszać kupcy i gdzie muszą się zatrzymywać.
Dostęp do wielu zawodów był regulowany.
Można mnożyć takich przykładów zarówno z tego okresu historycznego jak i z wielu przed utworzeniem się ruchu socjalistycznego.
A jednak mimo tego jacyś ludzie wpadli na pomysł aby postulować socjalizm i stworzyć pewne wspólne postulaty. Po co skoro "socjalizm" cały czas miał miejsce?
W średniowieczu sytuacja była nieco inna i większość owych regulacji miało jednak charakter lokalny, znacznie mniej charakter który nazwalibyśmy dzisiaj ogólnopaństwowym a chyba żadna nie działała na obszarze kontynentu. No i jeszcze raz zwracam uwagę, że całkowity brak regulacji to jest anarchizm a nie liberalizm.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"