Baptiste napisał(a):Cytat:Dalej nie wiem jaka jest wg. Ciebie ta niezbyt rozmyta definicja socjalizmu więc nie mam za bardzo z czym polemizować. Przecież nie będę się spierać z tym co widzisz lub nieWcześniejszy wpis.
Cytat:Nie takie, które się danej osobie nie podobają, ale takie które są zbędne: czyli po pierwsze ich brak nie naraża ogółu społeczeństwa na zbytnie ryzyko a po drugie (chociaż to warunek wg. mnie znacznie lżejszy) ciężko dopatrzyć się, że ich wprowadzenie przyniesie jakieś wymierne korzyści.Czyli definicja socjalizmu ma brzmieć tak:
"Postulowanie regulacji zbędnych, bez których można się obyć"?
Daj spokój, właśnie dlatego reaguję.
Przecież to nie ja twierdziłem, że definicja socjalizmu nie jest aż tak rozmyta. Ja tu nie tworzę 'nierozmytej' definicji socjalizmu tylko o nią pytam

Cytat:Oczywiście jest tu też założenie, że wszyscy zgodzą się co do tego co jest akurat niepotrzebne. A tutaj ilość zdań byłaby olbrzymia.
Chętnie zobaczyłbym argumenty za.
Cytat:Na forum libertarian mógłbyś zostać okrzyknięty socjaluchem i pisze to całkiem serio na podstawie tego co tam widziałem.
A na forum komunistów "nierozmyty" socjalista zostałby okrzyknięty liberałem. Na forum Jehowych przeciętny "moher" zostałby bezbożnikiem. I co z tego?
Cytat:Były i lokalne i ogólnopaństwowe ale nie wiem co nam tutaj wprowadzenie akurat tego podziału zmienia.
Zmienia efekt owych regulacji. 2500 brutto płacy minimalnej w Warszawie spowoduje inny efekt niż 2500 brutto płacy minimalnej w podlaskim.
Cytat:W średniowieczu nie istniały na terenie Europy wielkie imperia toteż trudno o ogólnokontynentalne regulacje.
W innych okresach bywało już różnie. Tak czy owak zakres terytorialny nie jest tu istotny, lecz prawne umocowanie regulacji, przymus, który godził w wolności osobiste i gospodarcze.Więc po co powołujesz się na średniowiecze ?
Warto jednak zwrócić uwagę na to iż kontynentalne wpływy KrK sprawiały iż w różnch miejscach stosowano podobne regulacje. Chodzi np. o obostrzenia tyczące się lichwy.
Podobne ale praktycznie nigdzie nie działały tak samo. Wystarczy chociażby prześledzić realne uprawienia papieskiej inkwizycji we Włoszech, Niemczech lub Polsce. Tylko to nie ma znaczenia bo brak regulacji to anarchizm a nie liberalizm.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"