magicvortex napisał(a):magicvortex napisał(a):Uznaję po prostu że aktualna odpowiedź jest niejasna bo nie ma jak jej użyć w rzeczywistości. Można co najwyżej arbitralnie stwierdzać że skoro mamy jakiś zaawansowany byt który podejmuje decyzje to pewnie ma wolną wolę. Ciężko odpowiedzieć na pytanie czy wolna wola istnieje w momencie jak definicja nie jest jasna.Ależ można ją użyć. Wolna wola powstaje w momencie zastosowania teorii umysłu. Pisałem o tym wcześniej. Deliberowanie na temat wolnej woli przypomina mi filozoficzne rozważania na temat „błędu naturalistycznego”.![]()
Świat należy upraszczać a nie komplikować. Wolna wola i jest i jej nie ma jednocześnie.![]()
Cytat:Czyli już nie jest wolna? Czy jeśli decyzja o oddychaniu/załatwianiu się wynika z niskich potrzeb organizmu to jest to akt wolnej woli? Nie pytam z drugim dnem. Proste: Tak/Nie i dlaczego?W kontekście funkcjonowania organizmu (na poziomie bio-chemicznym) nie istnieje coś takiego jak wolna wola. Można by założyć, że wolna wola jest stanem umysłu intencjonalnego w perspektywie no najmniej dwuogniskowej.![]()
Cytat:Nie. Determinizm nigdy nie zostaje pozbawiony losowości. Zasady determinizmu odbywają się z zbiorze prawa prawdopodobieństwa.Rafał Kozłowski napisał(a): Czy będąc pod wpływem oddziaływania socjotechnik podejmujesz decyzje zgodnie z wolną wolą? Właściwie tak, choć Twój wybór już został zdeterminowany oddziaływaniem socjotechnicznym.[/font][/color][/align]
Z tego co piszesz determinizm matematyczny nie powinien psuć wolnej woli. Ważne jest że istocie myślącej wydaje się że dokonuje wyboru. Tak?
Cytat:Wracamy do początku roboczej definicji. Wolna wola oznacza możliwość wyboru spośród dostępnych możliwości.Rafał Kozłowski napisał(a): W jakim zatem aspekcie pytasz o wolną wolę?
W jakimkolwiek w którym wolna wola istnieje. W jakich aspektach wolna wola istnieje?
Jeżeli mogę wybrać jabłko bądź śliwkę, bo obie leżą przede mną w sklepie, to teoretycznie mam wolną wolę wyboru jednego bądź drugiego owocu. Problem w tym, że to organizm nam „podpowie”, co wybrać, czego potrzebuje, nadając większą smaczność jabłku bądź śliwce. Sam widzisz, że to „kwadratura koła”.
Cytat:Jak pisałem, wolna wola to konstrukcja filozoficzna, a więc niechaj filozofowie się nad tym głowią, tak jak głowią się nad zastosowaniem „błędu naturalistycznego”.Rafał Kozłowski napisał(a): Samo pytanie wymaga ustalenia warunków brzegowych rozpatrywanego zagadnienia, a Ty tego nie czynisz oczekując odpowiedzi TAK/NIE, a takiej odpowiedzi nie otrzymasz.
Dlaczego? Podaj jakieś przykłady warunków brzegowych.
Czy masz jakąś definicję wolnej woli z której można stworzyć ścisły test sprawdzający czy dany akt woli jest aktem wolnej woli?
Warunkami brzegowymi może być ewolucja genetyczna – nie mamy na nią wpływu. Nie ma w niej wolnej woli.
Cytat:Wolna wola potencjalnie nie istnieje, pytanie jaka jest konkretna jej definicja. Bo jak gadamy sobie o takim nie wiadomo czym co się mniej więcej rozumie intuicyjnie ale nie da się tego wyjaśnić dokładniej to możemy w ogóle porzucić wszelkie dyskusje o wolnej woli jako bezcelowe.Zgadzam się z Tobą. Ustalanie czym jest wolna wola jest bezcelowe.![]()
Cytat:Co dokładnie powoduje ze wolna wola przestaje być wolna i dlaczego?Nic więcej dodać nie mogę prócz tego co pisałem w poprzednich postach na temat przypadkowości i celowości jednocześnie.
To pytanie z rzędu – czym jest życie?
"Przyszłość już nie jest taka jak kiedyś" - Yogi Berra