lumberjack napisał(a): Ciekawe czy górnicy z tej kopalni mają wypłacane trzynastki. Jeśli nie i jeśli nie przez to koszt węgla jest taki jaki jest to ciekawe co jest przyczyną. Może prezesy, rada nadzorcza i biurokracja jest zbyt kosztowna?Oj Lumber, a wystarczyło odrobinę wysiłku umysłowego albo chociaż poczytać komentarze pod artykułem, polecam choćby te trzy:
"~Chełmianin do ~lopo.: Porównaj jakość węgla z Bogdanki i Śląskiego. Porównaj dopłaty do produkcji na Śląsku i brak takich w Bogdance.I jeszcze porównaj ilość zakładów i miejsc pracy na Śląsku i na Lubelszczyźnie. Może nam tu na wschodzie rozdacie zwierzęce skóry do odziania się i otworzycie rezerwat, żeby turyści mieli co oglądać, bo pracy tu nie ma żadnej, jedynie usługi i urzędy, a dla kogo robić te usługi i z czego utrzymać te urzędy? Wszyscy mamy za Wisłę wyjechać czy za granicę?"
"~He! do ~AntyGłupek: Bogdanka głupku to kopalnia do której rząd nie dopłaca! Jest rentowna!! I dobrze że nie została włączona do holdingu bo by było to samo co z kopalniami na śląski! Poza tym Kopalnia Bogdanka ubiegała się o zezwolenie i wydobycie węgla w okolicy Chełma ! Niestety! Odrzucono jej starania,a koncesję i pozwolenie na wydobycie węgla otrzymał Australijski holding węglowy-!!
Nie ubližaj nikomu !! Durniu!"
"~do myślących : Pytanie brzmi: kto i dlaczego jest zainteresowany w upadłości polskiego węgla? Znam realia kopalń Skarbu Państwa (przerost administracji i złe zarządzanie). Tutaj jednak stryczek stawia się kopalni zupełnie prywatnej! Inne koszty (czyt. mniejsze) ponoszone! Enea rezygnuje z węgla najtańszego w Polsce. Tauron ślini się na kupno kopalni. Niemcy i Czesi chcą przejęcia oraz budowy nowych kopalń! To śmierdzi na kilometr jakimś zmasowanym przekretem. Wszystko dzieje się w czasie przedwyborczym, gdzie PO wiadomo, że padnie! Pytanie zadaję ludziom myślącym. Gawiedź spoglądająca tylko w portfele górnicze i żądająca płacy górniczej na poziomie kasjerki z Biedronki mnie nie interesuje. Ja patrzę globalnie a nie zazdrośnie."
edit:
a tu już cała kawa na ławę:
"~tjk do ~przedsiębiorca: bredzisz, Holding węglowy aby utrzymać się na powierzchni wyprzedaje węgiel po 150 zł/t gdzie koszt wydobycia to około 350zł/t, a może to robić dzięki gwarancjom skarbu państwa. Prywatna Bogdanka nie ma takiej możliwości i musi trzymać cenę około 220zł/t i dlatego idzie na dno! CZY TO JEST NORMALNE??"
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.