Najprostsza definicja wolnej woli to: "Robienie tego co się chce."
Uprzedzając pytania :
"To dlaczego nie mogę latać skoro chcę?
- Ponieważ nieświadomie(podświadomie/nadświadomie/w duchu świętym/whatever) możesz bardziej chcieć doświadczać świata w którym panują określone reguły.
Oczywiście. Każdy z nich zrobi to co zechce. Np: ten pierwszy będzie chciał się posłuchać osoby grożącej owym pistoletem w celu zwiększenia prawdopodobieństwa przeżycia. Bez tego czynnika mógłby postąpić odwrotnie ale nadal występowałoby owe "chcenie" należące wyłącznie do niego.
Uprzedzając pytania :
"To dlaczego nie mogę latać skoro chcę?
- Ponieważ nieświadomie(podświadomie/nadświadomie/w duchu świętym/whatever) możesz bardziej chcieć doświadczać świata w którym panują określone reguły.
Cytat:Człowiek z przystawionym pistoletem do skroni nadal ma taki sam mózg jak inny człowiek bez takiego pistoletu. Obaj mają taką samą wolną wolę?
Oczywiście. Każdy z nich zrobi to co zechce. Np: ten pierwszy będzie chciał się posłuchać osoby grożącej owym pistoletem w celu zwiększenia prawdopodobieństwa przeżycia. Bez tego czynnika mógłby postąpić odwrotnie ale nadal występowałoby owe "chcenie" należące wyłącznie do niego.
„Jeśli istnieje mnogość, to powinna ona jednocześnie być wielka i mała, i przy tym wielka bez granic i mała do zniknięcia”- Zenon z Elei