Iselin napisał(a):FlauFly napisał(a): Wiem, że takim osobom jak różnym nacjonalistom przez gardło nie przejdzie przyznanie racji libertarianom, ale moim zdaniem, zamiast bawić się w tradycyjne i "odważne" rozwiązania, najprostszym, a zarazem najskuteczniejszym i mającym zarazem najwięcej pozytywnych skutków ubocznych sposobem na rozwiązanie tych problemów byłoby ucięcie zasiłków socjalnych dla wszystkich jak leci. Skutek byłby taki, że państwa Europy Zachodniej przestałyby być tak atrakcyjnym miejscem dla wszelkiej maści bumelantów, a także zapewne dla wielu wichrzycieli. W tej sytuacji najgorszy element nigdy nie stałby się znaczącą mniejszością, a dostawaliby się głównie ludzie, którzy są gotowi pracować i współżyć z lokalną społecznością.Nie zgadzam się, chociaż uważam się za liberałkę (nie libertariankę!). Obcięcie wszystkich zasiłków odbiłoby się także na samotnych matkach, rodzicach niepełnosprawnych dzieci i i nie tylko.
Jest to jak najbardziej zrozumiała obawa, jednakże tajemnicą poliszynela jest fakt, że duża część zasiłków idzie nie w kierunku w którym powinna i niezależnie czy mamy do czynienia z wygodnickimi imigrantami (choć chyba nie jest to za bardzo problem polski) czy lokalnymi (polskimi) kombinatorami to system zasiłków jednak często nie spełnia swojej docelowej roli, a skoro jest to problem zarówno Polski jak i jak widać krajów Europy Zachodniej, to można sugerować, żeby zaorać ten system i spróbować inaczej. Z racji tego, że mimo wszystko, wciąż deklaruję się jako libertarian, to zapewne wiesz co mam na myśli.
Cytat:Iselin
Też obawiam się jakichś skrajnych nastrojów, ale przyczyniają się do nich niestety w dużym stopniu ludzi chorzy na polityczną poprawność, którzy nie są zainteresowani dyskusją i każde próby mówienia o rozsądnej polityce imigracyjnej nazywają rasizmem. Rozmawiać z nimi to jak rzucać grochem o ścianę.
O tym właśnie mówiłem. Formują się jakby dwa obozy, które każdego kto z nimi się nie zgadzają wrzucają do tego drugiego wora (jedni drugich nazywają rasistami, a drudzy pierwszych miękkimi pipami czy jeszcze wymyślniej) i jakoś nie chcą spojrzeć na faktyczne problemy sytuacji (po prawdzie, spoglądają na przyczyny, ale inne niż system socjalny, a mianowicie na wojny prowadzone przez wiadome kraje).
Cytat:Nikt się tu przecież nie cieszył z potencjalnego zwiększenia poparcia dla Złotego Świtu, wyrażono przypuszczenie że tak się może stać. I przesadzasz chyba z tą histerią, z mojej strony zapewniam o raczej chłodnej kalkulacji wymuszonej zderzeniem z rzeczywistością niż emocjach.
Co do zasiłków to rozmawiamy i martwimy się raczej o Polskę niż o Europę, odcięcie socjalu zaszkodzi przede wszystkim 120 tysiącom polskich niedożywionych dzieci. Przy okazji, znasz jakiegoś imigranta którego by właśnie zasiłki przyciągnęły do naszego kraju?
Przecież nie odnosiłem się z tą histerią do żadnego konkretnego użytkownika. No właśnie, nasze zasiłki nie przyciągają imigrantów, ale już niemieckie tak. Dlatego tak bardzo bym nie panikował z tymi imigrantami. Jak tak bardzo chcą do dotrą do swoich wymarzonych Niemiec i nikt ich na siłę w jakichś Węgrzech czy w Polsce nie utrzyma. Dyskusja na temat zasiłków poza kontekstem imigrantów jest jednak jakby nie na ten wątek, więc nie będę za bardzo offtopował.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/