fertenbitenhiy napisał(a): Nadal nie wiem na jakiej podstawie przypisujesz monoteizmowi swoje wyobrażenia. W szczególności, że monoteizm to bardzo prosty termin:Zapewne chodziło o monoteizm w praktyce. Ale to jednak trzeba by zawęzić jakoś, bo może muzułmanie mają mentalność w czymś podobną do chrześcijan w naszej cywilizacji ale tacy Masajowie to już mają mentalność bardzo odmienną.
monoteizm «wiara w istnienie jedynego Boga»
Monoteizm, w którym Bóg jest przedstawiony jako dobry i doskonały, sprawia, że człowiek skupia się na sobie w relacji do Boga i odpowiedzialności za swoje czyny, które mogą zapewnić Bożą przychylność. To wymusza koncentrację na swojej świadomości i w ten sposób buduje tożsamość jednostkową.
Fakt, że w Islamie to nie jest jakoś widoczne ale za słabo znam Islam, aby wysnuwać hipotezy dlaczego. Albo ja tylko nie zauważam bądź efekt ten jest zbyt słaby. Może za dużo tam przemocy i nawoływania do niej. W Starym Testamencie Bóg nakazuje walkę w konkretnych sytuacjach, ponieważ dba o swój lud i go prowadzi. W Koranie Bóg nakazuje wyrzynać niewiernych i tych, którzy wnerwili wspaniałego Mahometa. Ale, jak już napisałem, zbyt słabo znam Islam, by przedstawiać to jako poważne hipotezy.
U Masajów Bóg ma natomiast dwoistą naturę, dobrą i złą, więc jest tylko odbiciem nieprzewidywalnej rzeczywistości naturalnej, która daje i odbiera ale robi to zupełnie bez powodu i o nic jej nie chodzi. Własne działania nie mają zatem żadnego znaczenia w odniesieniu do Boga.
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.