Cytat:Exeter Exeterem, ale to nie jedyna osoba u której to widzisz.Druga to oczywiście Zefciu. Być może mu przejdzie, póki co nie brakuje mi przesłanek do tego aby tak sądzić np. w kontekście tego co pisał o Kontestatorze i jego poparciu wyborczym dla Nowoczesnej.
Cytat:Wprowadzenie gimnazjum to świetny pretekst do tego. Wymaga bowiem napisania nowych podstaw programowych od klasy pierwszej do ostatniej liceum w których można zawrzeć co się chce.I to nazywam właśnie doszukiwaniem się drugiego dna i to w sytuacji gdy PIS z wychowaniem patriotycznym wcale się nie ukrywał. Wielka i bardzo znacząca reforma po to aby zamieścić trochę nowej treści w ramach tak naprawdę dwóch, góra trzech przedmiotów. To byłaby dopiero ogromna głupota PIS.
Cytat:to szukam powodów sam:Pomysł likwidacji gimnazjów pojawia się od lat, za moich czasów gdy do gimnazjum uczęszczałem chyba wszystkie środowiska włącznie z nauczycielami na nie narzekały. Być może faktycznie dużo się od tamtej pory zmieniło a PIS zatrzymał się w czasie i nadal sądzi, że to ważny postulat społeczny.
Pierwszy to głupota PISu. Mają okazje to reformują - byle co, byle jak - byle reformować.
Drugi to przepchniecie po cichu oszczędności w oświacie w celu zdobycia kasy na obiecane gruszki na wierzbie - ten pomysł to w połączeniu ze skasowaniem obowiązku szkolnego dla sześciolatków likwidacja kilkadziesiąt tysięcy nauczycieli i pracowników szkół do zwolnienia. PIS jako partia prosocjalna nie może sobie pozwolić na taki krok wprost.
Trzeci - to właśnie pretekst do całkowitego przemodelowania treści nauczania tym łatwiejszego, że dyskusja skupi się na samej likwidacji.
Cytat:No przecież pisałem.Ale nie o związku z proponowanymi zmianami w szkolnictwie w ramach gimnazjów.
Cytat:W samorządzie rządzi PO i wybiera dyrektora - potem w wyborach samorządowych wygrywa przykładowo PSL i wsadza swojego, ten z kolei ma wpływ na zatrudnienie nauczycieli. Powszechne zjawisko. A istnieją sensowne przesłanki, że PIS dąży do przyspieszonych wyborów samorządowych.Czyli gdyby chodziło o zmiany na stanowiskach to żaden pomysł z gimnazjami nie byłby potrzebny.
Cytat:Daj spokójWymyśl sobie tezę, której ktoś nie powiedział
Powiedział, powiedział, chcąc przy tym skierować dyskusję na zupełnie inne tory.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN