Sofeicz,
Nie byłem w Egipcie, ale znam tamtejsze realia z relacji rodziny i znajomych. Były całkowicie zgodne z Twoimi. Co o niczym nie świadczy. Jakie wrażenia odniósłbyś, gdyby przeniesiono Cię w czasie o 150 lat wstecz do naszego kraju? Albo, do jakiegokolwiek kraju Europy? Co byś zobaczył na polskie prowincji, ale i w dużych miastach?
"Sławojki" to zdobycz cywilizacyjna wprowadzona dopiero w latach 30-tych XX wieku.
A 150 lat, to ledwo chwilka w życiu cywilizacji.
Cytat:Arabska Hiszpania nie była rajem. Ale rozwój nauki, kultury, sztuki, a także wzrost populacji, w kalifacie Kordoby są nie do podważenia. To nie Muzułmanie wypędzili Żydów z Hiszpanii, zrobili to chrześcijańscy władcy.exeter napisał(a): napisał(a):Pisząc o Al-Andalus, nie miałem na uwadze wspaniałych zabytków architektury, choć ich piękno zapiera dech w piersi, tylko model zgodnej egzystencji wyznawców Islamu, Chrześcijaństwa i Judaizmu.
Skutkujący niebywałym rozkwitem materialnym i intelektualnym, lokującym ówczesną Grenadę na liście najwspanialszych miast świata.
Dlaczego nie możemy tego wzorca naśladować i powtórzyć dziś, mając o wiele większą wiedzę, niż 1000 lat temu?
Co było a nie jest nie pisze się w .......
Masz raczej wyidealizowane wyobrażenie Al-Andalus.
Kula ziemska jest pełna ruin upadłych miast i cywilizacji.
I taki np. Egipcjanin może sobie popatrzeć na piramidy, westchnać i dalej pognać swojego osiołka.
Nie byłem w Egipcie, ale znam tamtejsze realia z relacji rodziny i znajomych. Były całkowicie zgodne z Twoimi. Co o niczym nie świadczy. Jakie wrażenia odniósłbyś, gdyby przeniesiono Cię w czasie o 150 lat wstecz do naszego kraju? Albo, do jakiegokolwiek kraju Europy? Co byś zobaczył na polskie prowincji, ale i w dużych miastach?
"Sławojki" to zdobycz cywilizacyjna wprowadzona dopiero w latach 30-tych XX wieku.
A 150 lat, to ledwo chwilka w życiu cywilizacji.